IZB: PKN-nota over toekomst kerk te vlak
AMERSFOORT - Ondanks de waardering die de IZB heeft voor de nota ”Leren leven van de verwondering”, die de Protestantse Kerk onlangs uitgaf over de toekomst van de kerk, vindt de zendingsorganisatie de nota te vlak van toon en niet spannend genoeg. „Er moeten volgens ons duidelijker keuzen worden gemaakt, prioriteiten gesteld.”
Dat schrijft de IZB in een donderdag uitgegeven persbericht. „Het valt ons niet moeilijk heel veel zinnen aan te strepen, die onze hartelijke instemming hebben”, schrijft de IZB. „De Protestantse Kerk in Nederland wil kerk van het Woord zijn, kerk van Jezus Christus, kerk in de samenleving, missionaire kerk. Het stuk ademt een geest van dapper en vrijmoedig belijden, durf om te getuigen, te staan voor de zaak van Jezus Christus.”Toch wil de IZB de kritiek niet achterhouden. „Dat komt niet in mindering op onze waardering en zeker niet op onze solidariteit om binnen onze kerk te zoeken naar de juiste wegen.”
Volgens het IZB-bestuur staat er in de nota geen onvertogen woord, maar wordt het ook nergens spannend. De nota wordt, ondanks de „dappere” toon als „vlak” getypeerd. „We kunnen namelijk op een ongelovige wijze, puur op grond van sociologische analyses elkaar voorhouden dat het met de kerk een aflopende zaak is, maar we kunnen juist ook vanuit het geloof lijden aan de diepe crisis waarin de kerk verkeert. In dit laatste geval komen de woorden in de nota veel te vlot en te gemakkelijk over”, aldus de persverklaring.
De IZB had graag gezien dat het rapport meer blijk had gegeven van „verlegenheid en pijn.” „Honderdduizenden mensen hebben in de afgelopen decennia niet alleen de kerk vaarwel gezegd, maar ook het evangelie van Jezus Christus. De afval van het geloof heeft in Europa apocalyptische vormen aangenomen.”
„Wij denken dat de gemeenten ermee geholpen zouden zijn wanneer deze kant van het kerk zijn vrijdag eerlijke erkenning zou krijgen. Enerzijds in de richting van hen die het zo ervaren en bij wie het optimisme van de nota over kan komen als ”fluiten in het donker”, hoezeer dit ook niet bedoeld zal zijn. Anderzijds in de richting van hen die hier in het geheel niet onder lijden, maar de secularisatie als een eenvoudig gegeven hebben aanvaard.”
De zendingsorganisatie binnen de PKN maakt zich er zorgen over dat het ongeloof went. „Ook het feit dat kinderen en kleinkinderen niet meer naar de kerk gaan went. Heel gemakkelijk wordt gezegd dat het ook goede mensen zijn en dat het ook niet in de kerkgang zit.”
In de reactie wordt de vraag gesteld wat de kerk geestelijk geleerd heeft van de crisis van de afgelopen decennia. „In de Bijbel lezen we, dat wanneer het op de een of andere manier niet goed gaat met het volk Israël, dat meestal een oorzaak heeft in concrete zonden en onbekeerlijkheid. Waar hebben wij ons van bekeerd of waar zouden we ons alsnog van moeten bekeren?”
In de reactie van de IZB wordt ertoe de kerk opgeroepen duidelijker keuzes te maken „in verband met de context waarin we ons bevinden.”
Die context moet ook veel serieuzer worden genomen, zeker ook in de weerbarstigheid en elke gedachte in de trant van „wanneer we het maar met nieuw élan aanpakken, zal het ons lukken”, moet van tafel.”