Nepalese parlement perkt macht koning in
KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) – Het nieuwe Nepalese parlement heeft donderdag unaniem een wet goedgekeurd, die een einde maakt aan de grote politieke rol van koning Gyanendra. Verder heeft het parlement Gyanendra’s militaire invloed aan banden gelegd. Zijn controle over het leger is hem afgenomen. De regering gaf eerder op de dag al haar goedkeuring.
Het voorstel houdt onder meer in dat de strijdkrachten en het kabinet hun koninklijke titel kwijtraken en voortaan het Nepalese leger en de Nepalese regering zullen heten. Gyanendra draagt niet langer de titel opperbevelhebber van het leger. De commandant van de 90.000 man tellend leger zal in het vervolg worden benoemd door de regering.Verder mag een onderzoek worden ingesteld naar het inkomen van Gyanendra en zal het kabinet de macht krijgen een opvolger voor de koning te kiezen. „Wij gaan snoeien in de traditionele voorrechten van het koningshuis", zei de Nepalese minister van Financiën. De vorst moet verder belasting gaan betalen en hij kan voor de rechter gedaagd worden.
Koning Gyanendra ontsloeg in 2002 het parlement en trok vorig jaar alle macht naar zich toe nadat de regering er niet in was geslaagd een einde te maken aan de maoïstische opstand. Na heftige en langdurige volksprotesten was hij vorige maand gedwongen zijn absolute macht op te geven en het parlement en de regering in ere te herstellen.
Volgens premier Girija Prasad Koirala komt het beperken van de bevoegdheden van de vorst „overeen met de gevoelens van het volk". Het 205 leden tellend interim–parlement stemde twee uur na de presentatie van de plannen in met het historische voorstel. Het leger weigerde commentaar te geven. Ook de linkse opstandelingen wilden niet reageren.
De rebellen vechten sinds 1996 en de strijd heeft al aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost. Zij willen de monarchie omver werpen. Op dit moment is er een bestand van kracht. De opstandelingen hebben ingestemd met overleg met de regering over een nieuwe grondwet en de toekomst van de monarchie. Wanneer het overleg begint, is niet bekend.