Buitenland

Poetin en Blair open voor kernenergie

MOSKOU/LONDEN - Zowel Rusland als Groot-Brittannië wil in de komende jaren stappen nemen om meer kernenergie te gaan gebruiken. Vanaf 2010 krijgen de Russen er zelfs jaarlijks twee reactors bij.

Buitenlandredactie
18 May 2006 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

Dat heeft het hoofd van het Russische atoomenergieagentschap, Sergej Kirijenko, woensdag gezegd. Om te beginnen gaat volgend jaar de bouw van een kerncentrale in de buurt van Sint-Petersburg van start. Deze centrale, met vier reactors, gaat 4,7 miljard euro kosten en komt naast de bestaande kerncentrale in Sosnovi Bor.Kerncentrales leveren momenteel 16 tot 17 procent van de elektriciteit in Rusland en in 2030 moet dat zijn opgelopen tot 25 procent. Kirijenko zei onlangs dat er veertig kernreactors bij moeten komen om dat doel te kunnen verwezenlijken.

De weerstand tegen kernenergie die ontstond na de Tsjernobylramp van 1986 is in Rusland inmiddels goeddeels weggeëbd.

Ook de Britse premier Tony Blair vindt dat Groot-Brittannië de bouw van nieuwe kerncentrales moet overwegen, ook al zit het nog met een grote hoeveelheid kernafval. Dat zei Blair woensdag tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis.

Blair baseerde zijn pleidooi op een nieuw rapport van een door de regering ingestelde commissie voor het energiebeleid, dat in juli verschijnt. De premier voorspelde in 2025 een schrikbarend energietekort, tenzij voor die tijd maatregelen worden genomen. Als de bouw van nieuwe kerncentrales niet wordt overwogen, is dat collectieve plichtsverzaking, zei de premier.

Tegenstanders van nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië menen dat eerst maar eens een oplossing moet worden gevonden voor het afval van de bestaande centrales. Een parlementscommissie maakte deze maand bekend dat in 37 tijdelijke opslagcentra ongeveer 470.000 kubieke meter nucleair afval ligt opgeslagen.

De regering stelt dat Groot-Brittannië bij het uitblijven van maatregelen in 2025 voor 80 tot 90 procent afhankelijk is van gasimport uit het Midden-Oosten, Afrika en Rusland, tegenover 20 procent nu.

Kernenergie voorziet nu in ongeveer 20 procent van de Britse stroombehoefte, maar de twaalf Britse kerncentrales zijn verouderd en zullen in 2010 nog slechts 4 procent van die behoefte dekken. De binnenlandse productie van gas, olie en elektriciteit nam in 2005 af, terwijl de import van gas, kolen en elektriciteit steeg, zo blijkt uit overheidscijfers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer