Binnenland

België scherpt wapenwet aan

BRUSSEL - De Belgische politiek zet vaart achter een aanscherping van de wapenwetgeving na de schietpartij vorige week donderdag in Antwerpen. Die kostte het leven aan een zwarte au pair en aan een tweejarig meisje, dat woensdag werd begraven.

18 May 2006 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

De commissie justitie van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers zette woensdag het licht op groen voor een verplichte vergunning voor iedereen die een wapen wil aanschaffen. Donderdag zou de stemming in de Kamer volgen.De schutter kon vorige week nog een jachtgeweer kopen zonder daarbij een vergunning te overleggen. Het wapen mocht dan eigenlijk pas na het verkrijgen van de vergunning gebruikt worden. Bij volledige acceptatie van de wet moet een vergunning verstrekt zijn, voordat een wapen gekocht mag worden. Ook komt er een vergunningsplicht met terugwerkende kracht voor personen die eerder dit jaar een wapen kochten. Voor vuurwapens moet al een vergunning aangevraagd worden.

De Belgische premier Guy Verhofstadt had vorige week uitdrukkelijk gevraagd snel een strengere wet in te voeren.

De zitting van de commissie viel op door grote eensgezindheid onder alle partijen, meldde de Vlaamse krant De Morgen donderdag. „Uitstel kan niet meer, de wet dient snel aangenomen te worden om drama’s als in Antwerpen te vermijden”, verwoordde de Waalse liberaal Philippe Monfils, die te boek staat als een belangrijke spreekbuis van de wapenlobby, de motivatie achter het besluit.

De Belgische provinciegouveneurs pleitten al lange tijd voor aanpassing van de wapenwet. Alleen al in Oost-Vlaanderen zijn naar schatting een kleine 70.000 wapens in omloop.

De tweejarige Luna, die vorige week samen met haar au pair uit Mail werd doodgeschoten, is woensdag in Antwerpen begraven. De uitvaartplechtigheid werd door ruim 1500 personen bijgewoond, onder wie de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en alle wethouders van de stad. De Antwerpse Sint-Pauluskerk zat vol. Buiten volgden nog eens 200 personen de begrafenisdienst via een luidspreker. Om tegemoet te komen aan het verzoek van de familie de plechtigheid ingetogen te houden, was er geen vertegenwoordiger van de Belgische regering aanwezig.

Tijdens de dienst werd meerdere keren het lied ”Luna, Luna, het lichtgevende meisje” gezongen. Na de kerkdienst volgde een begrafenis op het kerkhof in besloten kring.

De Malinese au pair wordt de komende dagen in eigen land begraven. De rechtbank van Antwerpen besloot dinsdag dat de schutter, die door een agent werd neergeschoten, voorlopig vast blijft zitten. Hij is inmiddels overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge.

De ouders van de vermoorde peuter Luna vinden dat de partij Vlaams Belang verantwoordelijk is voor de racistische moord. De familie wees elk teken van medeleven van de partij af. „Het is hun persoonlijke overtuiging, dat die jongeman opgevoed is binnen het milieu van Vlaams Belang, die sfeer heeft ingeademd en vanuit die sfeer heeft gehandeld”, zei advocaat Jef Vermassen, die de ouders vertegenwoordigt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer