Dode door aanval op Turkse rechtbank
ANKARA (ANP/AFP/RTR) – Een gewapende man heeft woensdag in de hoogste administratieve rechtbank van Turkije een rechter doodgeschoten en vier anderen verwond. De aanvaller, een advocaat die direct na de schietpartij in de hoofdstad Ankara werd opgepakt, zou zich volgens Turkse media omschreven hebben als een „soldaat van Allah".
De schutter viel de rechters vermoedelijk aan vanwege een omstreden uitspraak die de bestuursrechtbank in februari deed. Toen bepaalde rechter Mustafa Birden dat leraressen, die op hun werk geen hoofddoekje mogen dragen, hun hoofd zelfs niet mogen bedekken als zij onderweg zijn naar school. Turkije is islamitisch met een strikt seculier staatssysteem.Mustafa Birden zou na het vonnis meerdere doodsbedreigingen hebben ontvangen. Hij werd in de buik geraakt. Artsen wisten het leven van rechter Mustafa Yucel Ozbilgin echter niet te redden. Hij werd in het hoofd geraakt en overleed ’s middags in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De andere rechters liepen slechts lichte verwondingen op.
De man, geïdentificeerd als de 29–jarige Alpaslan Aslan, leegde zijn wapen tijdens een vergadering van de tweede kamer waarvan Birden president is. De Kamer houdt zich onder meer bezig met onderwijszaken. Het vonnis heeft veel woede gewekt onder streng gelovige moslims. Birden staat bekend om zijn strikte interpretatie van het seculiere systeem.
De regering van premier Recep Tayyip Erdogan staat zeer kritisch tegenover de ban op het hoofddoekje en noemde het oordeel van de rechtbank eerder illegaal. De regerende AK–partij heeft haar wortels in het islamitisch fundamentalisme. Maar Edogan reageerde snel op de schietpartij. „Ik vervloek en veroordeel dit incident", zei de premier.
Andere autoriteiten reageerden geschokt en hebben de schietpartij veroordeeld als een aanval op de seculiere staat. De zaak gaat volgens president Ahmet Necdet Sezer de geschiedenis in als een „zwarte vlek in de historie van de republiek". Deniz Baykal van de oppositionele Republikeinse Volkspartij legde de schuld bij het regeringsbeleid.