Christen-zijn op de werkvloer
Titel: ”Help! Het is weer maandag. Christen-zijn op je werk”
Auteur: Eddy de Pender
Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn, Amsterdam, 2006
ISBN 90 5881 220 0
Pagina’s: 152
Prijs: € 15,90.
In ”Help! Het is weer maandag” wordt de lezer meegenomen naar de praktijk van alledag op de werkvloer in een poging de plaats van christenen in het arbeidsproces te beschrijven. De auteur, Eddy de Pender, doet dat in een heel directe schrijfstijl, waardoor de lezer als het ware rechtstreeks wordt aangesproken. De titel suggereert dat het vooral gaat om het verschil tussen de zondag en de maandag, maar de ondertitel ”Christen-zijn op je werk” doet meer recht aan de inhoud. Bij alle thema’s die aan de orde komen, blijkt dat een christelijke levenshouding van groot belang is.
De opbouw van het boekje is overzichtelijk. De eerste twee hoofdstukken gebruikt de schrijver om te laten zien hoe de schepping bedoeld is en wat er van geworden is door de zondeval.
In het vervolg van het boekje komt een aantal thema’s aan de orde waaruit de gebrokenheid van het menselijke bestaan blijkt, zoals werkdruk, conflicthantering en gezagsverhoudingen. Het laatste deel van het boekje gaat dan nog in op de wijze waarop christenen hun geloof kunnen uitstralen en op de aanwezigheid van God, ook in het werk. Het boekje eindigt wat abrupt met enkele praktische tips.
De schrijver gebruikt een groot aantal praktijkvoorbeelden -zowel uit zijn eigen leven als vanuit zijn adviespraktijk- om bepaalde dilemma’s uit te werken. Daarbij gaat het overigens niet altijd om dilemma’s die uitsluitend en alleen voor christenen gelden. De uitwerking wordt vaak eerst neutraal gehouden door de presentatie van algemene overzichten of strategieën, maar elk hoofdstuk eindigt met een verwijzing naar het christen-zijn of naar de Bijbel.
Op zich is dat mooi, maar hier en daar zijn er wel vraagtekens bij de uitwerking te zetten. Zo verwijst de schrijver bijvoorbeeld bij een onderwerp als werkdruk en stress naar Matthéüs 11:28: „Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven” (NBG-vertaling). Naar mijn mening doet dit geen recht aan wat de Heere Jezus bedoelt als Hij aan het slot van een ernstige prediking de vermoeide zondaars tot Zich roept en geestelijke verkwikking belooft met de woorden: „Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.”
Dit voorbeeld is illustratief, omdat een paar keer Bijbelteksten met een sterke oproep tot persoonlijke bekering uit hun context worden gehaald en gebruikt worden om er lessen uit te trekken voor het dagelijks functioneren. Natuurlijk kunnen Bijbelteksten ook op het dagelijks leven worden toegepast, maar een al te vrij gebruik kan het gevoel geven dat het alledaags wordt.
Datzelfde gevoel ontstaat als gesproken wordt over de discipelen die opgeleid zijn om met Jezus als team samen te werken om Zijn missie te realiseren. En als verwezen wordt naar Bijbelteksten waarin de Heere Jezus Zijn ”mission statement” zou neerzetten, dan lijkt het erop dat de Bijbel gebruikt wordt als een managementboek voor christenen in de dagelijkse praktijk.
Anderzijds worden door het hele boekje heen wel handvatten geboden om meer grip te krijgen op de verschillende werksituaties waarin christenen terecht kunnen komen.
En de openheid om over het christen-zijn te spreken en daarvan te getuigen is aansprekend. De schrijver wijst er terecht op dat er de opdracht ligt om als het zout der aarde en als het licht in de wereld te functioneren.