Kerk & religie

IZB besluit tot naamswijziging

AMERSFOORT - De IZB, de hervormde bond voor inwendige zending op gereformeerde grondslag, besluit dinsdagavond tot een naamswijziging. „Veel mensen denken dat IZB de afkorting is voor Inwendige Zendingsbond, maar dat is nooit officieel zo besloten”, meent adjunct-directeur Marja Brak.

Kerkredactie
16 May 2006 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

Dinsdavond zal de ledenvergadering van de IZB waarschijnlijk besluiten om de naam van de organisatie te veranderen in ”IZB, vereniging voor zending in Nederland”.Voor de naamsverandering zijn volgens mevrouw Brak een aantal redenen. „We hebben onlangs het CBF-keurmerk verkregen en daarvoor moeten we nogal wat dingen aanpassen. Bovendien staat in onze statuten nog dat we een organisatie zijn in de Nederlandse Hervormde Kerk. Omdat we nu onze plaats hebben in de Protestantse Kerk moet ook dat dus veranderd worden. Al met al hebben we deze gelegenheden aangegrepen om het direct grondig aan te pakken.”

Bewust is in de naam voor het woord zending gekozen in plaats van voor evangelisatie. „Bij evangelisatie denkt iedereen toch gelijk aan het geloofsgesprek. Zending omvat zo veel meer: onderwijs, vorming, toerusting, noem het allemaal maar op.”

De functie van de IZB, die in 1935 werd opgericht, is in de loop van de jaren veranderd. „De eerste tijd richtte de IZB zich vooral op gedoopten die van de kerk vervreemd waren. Of, zoals de statuten het noemden: de IZB werkte binnen het kader van de gedoopte christenheid. Noem het een soort kerkelijke kustvaart.

Nu, na de enorme kaalslag die we in de kerk hebben meegemaakt, is ons werk toch iets veranderd. Alleen al door het feit dat er heel veel mensen niet meer gedoopt worden.”

Volgens mevrouw Brak is het feit dat in de nieuwe naam zowel het woordje ”hervormde” als ”gereformeerde” niet meer voorkomt, geen bewuste keus. „In ieder geval niet in die zin dat we nu opeens een andere identiteit hebben gekregen. Maar we merkten dat in de kerk het ”gereformeerde” in onze naam mensen vaak deed denken dat er een relatie was met de Gereformeerde Kerken in Nederland, die ook zijn opgegaan in de PKN.

Voor alle duidelijkheid: die aanduiding „op gereformeerde grondslag” is dan wel verdwenen uit de naam, maar niet uit onze statuten. De zinsnede: „De vereniging erkent de Bijbel als Gods Woord en aanvaardt de Drie Formulieren van Enigheid”, is ook in onze gewijzigde statuten onverkort gehandhaafd.

Wat betreft het woordje ”hervormd” geldt voor ons ook dat we in de PKN nu toch in een iets andere situatie verkeren. We merken dat er ook in sommige gereformeerde kerken, die nu tot de PKN behoren, vraag is naar onze diensten.”

De naamswijziging betekent voor de IZB niet dat er meer afstand komt tot de hervormde gemeenten in de PKN die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond. Brak: „We zijn met die bondsgemeenten zo verworteld dat we ons moeten afvragen of we nog wel bestaansrecht hebben als we van die gemeenten afstand zouden nemen. Daar is geen sprake van.

Wel hebben wij duidelijk uitgesproken dat we er willen zijn voor de gehele kerk. En je merkt in de PKN ook dat dat landt. Er is wat dat betreft wel wat veranderd als je het vergelijkt met de Nederlandse Hervormde Kerk. Het missionaire is belangrijker geworden.

Dat zie je bijvoorbeeld ook in de onlangs door de synode aanvaarde nota ”Leren leven van de verwondering”. Breder dan voorheen leeft het gevoel in onze kerk dat als we niet missionair zijn, wij ten onder zullen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer