EU kiest voor harde én zachte aanpak Iran
BRUSSEL - De Europese Unie werkt aan een pakket met maatregelen tegen en tegemoetkomingen aan Iran. Ze hoopt zo het land af te laten zien van verrijking van uranium.
Belangrijk onderdeel van het pakket is een volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken „stevige resolutie” van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, die Iran oproept de nucleaire verrijking van uranium niet voort te zetten.Daarnaast wil Europa Iran tegemoetkomen door de politieke dialoog met Teheran te hervatten, een „modern, civiel nucleair programma” aan te bieden en het land ook handelsvoordelen in het vooruitzicht te stellen.
EU-diplomaten werken dat pakket voorstellen de komende dagen verder uit. Eerder zag Teheran echter al af van plannen om in Rusland nucleaire verrijking voor Iran plaats te laten vinden.
Als Iran niet ingaat op de Europese voorstellen, dreigen sancties voor Teheran, zoals visabeperkingen, het verbreken van handelsrelaties en een wapenembargo. „Iran zou daardoor ook in een isolement komen ten opzichte van de Verenigde Staten en de Europese Unie”, aldus Bot.
Volgens de minister is de steun van China en Rusland als vaste leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties „essentieel” om tot succes te komen.
Voorafgaand aan het overleg in Brussel had EU-buitenlandcoördinator Javier Solana al aangekondigd dat een pakket maatregelen zou worden besproken waar Iran vrijwel onmogelijk nee tegen kan zeggen.
De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad zei zondag nog nieuwe Europese voorstellen met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma naar de prullenmand te zullen verwijzen als die het recht van zijn land om zelfstandig uranium te verrijken beperken. Ahmadinejad zei dat ieder voorstel dat vereist dat er een einde komt aan de vreedzame nucleaire activiteiten van Iran waardeloos en onaanvaardbaar is.
De Turkmeense president Saparmoerat Niyazov gaf maandag zijn fiat voor de bouw van een seismologisch centrum in de buurt van de grens met Iran om te kunnen vaststellen of dat land ondergrondse atoomproeven houdt. Dat hebben de Turkmeense staatsmedia gemeld.
De bouw van het station vloeit voort uit verplichtingen die Turkmenistan op zich heeft genomen in het kader van het ondertekenen van het VN-verdrag voor het uitbannen van kernproeven.
Het had echter nog kunnen wachten met de bouw van het onderzoekscentrum omdat nog niet genoeg landen het antikernproevenverdrag hebben ondertekend om het in werking te laten treden.
Een seismologisch centrum in de buurt van de Turkmeens-Iraanse grens zal de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, het IAEA, waardevolle informatie kunnen verschaffen over mogelijke atoomproeven in Iran.