Nederlanders denken beter na over scheiden dan over trouwen
AMSTERDAM - Nederlanders denken beter na over scheiden dan over trouwen. Dat blijkt uit onderzoek onder de leden van de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS).
Twee derde van de ondervraagde advocaten vindt dat Nederlanders weloverwogen de beslissing nemen om uit elkaar te gaan. Bijna de helft van de ondervraagde advocaten is van mening dat de beslissing om te trouwen daarentegen te gemakkelijk wordt genomen.Terwijl over de beslissing om te gaan scheiden in de meeste gevallen goed is nagedacht, merkt een grote meerderheid van de advocaten (88 procent) overigens wel dat veel mensen die gaan scheiden zich niet of nauwelijks realiseren wat de financiële en emotionele gevolgen van een scheiding zijn.
K. Pijls, vicevoorzitter van de VFAS, noemt dat een zorgelijke constatering. „Op basis van onjuiste informatie van bijvoorbeeld vrienden worden tijdens de scheiding de verkeerde beslissingen genomen. Daar krijgen mensen achteraf spijt van.”
In meer dan 80 procent van de gevallen gaat de scheiding uit van één persoon. In de meeste gevallen neemt de vrouw het initiatief. Uit elkaar gaan wordt lastiger wanneer er kinderen in het spel zijn of ”een ander”.
Zeven op de tien ondervraagden zegt dat wanneer een van de partners een nieuwe relatie heeft, dit de scheiding bemoeilijkt. Acht op de tien advocaten zegt dat partners zonder kinderen sneller tot een compromis komen dan echtgenoten met kinderen.
Kinderen zijn overigens volgens de VFAS-advocaten niet altijd rouwig om de echtscheiding. Volgens 75 procent van de ondervraagden ervaren sommige kinderen de scheiding van hun ouders zelfs als een opluchting.
Scheidingsbemiddeling ofwel mediation, waarbij één advocaat de zaken voor beide partners begeleidt, heeft in veel gevallen een positieve uitwerking op de afspraken die gemaakt worden. Partners hebben dan meer respect voor elkaar, vindt 91 procent van de bemiddelaars. De verdeling van de zorgtaken voor de kinderen is dan beter geregeld, zegt 96 procent.
Hetzelfde percentage advocaten antwoordt dat de partners in die gevallen meer vrede hebben met de uiteindelijk gemaakte afspraken.
Grote twistpunten bij een scheiding zijn de kinderen en de financiële afspraken. Vrijwel iedere advocaat (98 procent) zegt dat bij het maken van afspraken over de verzorging van de kinderen meestal de vrouw dwarsligt en bij het praten over de financiën meestal de man.
Zo’n 40 procent van de advocaten is voorstander van relatietherapie voordat de scheiding in gang wordt gezet. „Niet altijd om partners bij elkaar te houden, maar soms ook juist om samen uit elkaar te gaan”, aldus Pijls.