Economie

Kritiek op EU–regels gezonde voeding

RIJSWIJK/BRUSSEL (ANP) – De Nederlandse levensmiddelenbedrijven staan niet te springen om de nieuwe Europese regels tegen misleidende beweringen dat een product gezond is.

15 May 2006 20:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

Het Europees Parlement stemt dinsdag vrijwel zeker in met regels voor aanduidingen als ’light’ en ’goed voor hart– en bloedvaten’. Fabrikanten moeten de beweringen voortaan met wetenschappelijk onderzoek kunnen ondersteunen.„Nederland heeft zelf al regels die goed werken", zei directeur Philip den Ouden van Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maandag. „Met die Europese regels wordt het alleen maar ingewikkelder en bureaucratischer. Het is een extra hoepel waar we doorheen moeten springen. Ik vrees dat het nieuw onderzoek naar gezondere voeding afremt".

De voorman van de voedingsindustrie heeft liever dat de overheid bestaande regels tegen misleiding beter handhaaft. „In plaats daarvan verzinnen ze weer nieuwe regels!"

Den Ouden vreest hogere administratieve lasten voor de veelal kleinere bedrijven in de Nederlandse voedingsindustrie. De sector bestaat uit circa zevenhonderd tot achthonderd bedrijven en is volgens hem de op twee na grootste industrie van Nederland.

Het Brits–Nederlandse Unilever, producent van tientallen voedingsmiddelen als Becel en Slimfast, is wel blij met de regels. Grootste voordeel vindt de multinational dat er één Europese wet komt, in plaats van verschillende regels in de 25 EU–landen.

Unilever heeft wel enkele kanttekeningen. Het concern had liever gezien dat beweringen als ’rijk aan Omega 3’ direct toegelaten waren: nu moet het bedrijf daarvoor nog goedkeuring aanvragen met wetenschappelijke argumenten.

Het bedrijf is ook niet helemaal tevreden met de plicht om nadelen voortaan even groot te vermelden als voordelen. De aanbeveling ’0 procent vet’ op een lolly moet gepaard gaan met de tekst ’maar bevat veel suiker’. Dat had voor Unilever best wat neutraler gemogen.

Zowel de NFLI als Unilever stelt echter dat het echte werk over de gezonde voedingsmiddelen nog moet beginnen. Het gaat dan om de details van de zogeheten voedingsprofielen: wanneer is een product gezond of heeft het te veel zout of vet? Specialisten verwachten daar nog minstens anderhalf jaar mee bezig te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer