Tv-actie voor Suriname levert enkele tonnen op
Tijdens de zondag gehouden twee uur durende tv-actie Doekoe voor Suriname hebben verschillende bedrijven, instellingen en bekende Nederlanders voor enkele honderdduizenden euro’s toegezegd. Dat heeft een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gezegd.
Er was geen speciaal telefoonpanel waar mensen al met hun giften terecht konden. „De uitzending was vooral bedoeld om het gironummer 797 onder de aandacht te brengen. We zijn erg benieuwd naar wat er de komende dagen op het gironummer gestort gaat worden.” Dinsdag of woensdag komt de SHO met een eerste tussenstand.
De Nederlandse overheid had eerder al 1 miljoen euro aan noodhulp toegezegd. Enkele grote gemeenten kwamen de afgelopen week met in totaal enkele tonnen over de brug. De komende weken zal het bedrag nog stijgen omdat tijdens de actie verschillende toezeggingen zijn gedaan voor vervolgacties en evenementen ten behoeve van de slachtoffers van de overstroming.
Het geld gebruikt de SHO voor noodhulp en wederopbouw van het door een overstroming getroffen gebied. De Nederlandse regering kondigde tijdens de uitzending aan om vier Lynxhelikopters naar het rampgebied te sturen. Die moeten een luchtbrug vormen tussen Paramaribo en het getroffen binnenland.
Tijdens de uitzending kwamen verschillende organisaties en bedrijven langs om geld te brengen. Zo stelde TPG Post onder meer een cheque ter waarde van 25.000 euro beschikbaar, en werden er voetballen gegeven met handtekeningen van voetbalsterren voor een veiling ter plekke.
Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking liet tijdens de uitzending weten samen met de Surinaamse regering niet alleen na te denken over het herstelplan, maar ook over oplossingen voor de lange termijn.
Nederlanders staan overigens niet te trappelen om geld te geven voor de slachtoffers van de overstromingen in Suriname. Uit een enquête onder deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel blijkt dat 41 procent niet van plan is te geven, 9 procent doet dat wel of heeft dat al gedaan en 22 procent geeft waarschijnlijk een donatie.
Aan de peiling namen ruim 15.000 mensen deel. De resultaten zijn in de uitzending van zaterdag bekendgemaakt.
Iets meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) vindt dat de Nederlandse overheid alles moet doen om de slachtoffers te helpen en 59 procent acht de nationale inzamelingsactie een goede zaak.