Verzetsleger Uganda bepleit vredesoverleg
KAMPALA - Rebellenleider Joseph Kony van het gevreesde Verzetsleger van de Heer heeft president Museveni van het Afrikaanse land Uganda verzocht om vredesonderhandelingen. Die boodschap heeft vicepresident Salva Kiir van Sudan zaterdag persoonlijk aan Museveni overgebracht.
Volgens het Ugandese dagblad Daily Monitor heeft Kony op 4 mei in het oerwoud in het zuiden van Sudan een gesprek gehad met de plaatsvervanger van Kiir, Riek Machar. Toen zou Kony verzocht hebben de boodschap over te brengen aan Museveni. Ook de tweede man van het verzetsleger, Vincent Otti, zou bereid zijn tot vredesbesprekingen met Uganda.Het feit dat Kony persoonlijk het voorstel heeft besproken en überhaupt aanwezig was bij besprekingen met derden, geeft aan dat het hem menens is. In 1993 heeft hij voor het laatst persoonlijk gesproken over vrede met Uganda. Toen met de Ugandese onderhandelaar Betty Bigombe. Daarna heeft Kony dit soort gesprekken altijd overgelaten aan ondergeschikten. Zelf koos hij ervoor onzichtbaar te blijven voor de buitenwereld in de oerwouden in het grensgebied van Sudan, Uganda en Congo.
De Ugandese minister van Regionale Samenwerking bevestigde het nieuws. Hij vertelde de krant dat de regering alle mogelijkheden omarmt om een einde te maken aan de grotendeels vergeten ellende in het noorden van Uganda. „De regering staat open voor elke poging om de oorlog te stoppen. Wij vinden het echter wel belangrijk om druk op de ketel te houden en zullen dus doorgaan met militaire acties tegen leden van het verzetsleger. Als er vredesbesprekingen komen, moeten die kort en helder zijn. Voordat we het voorstel van Kony geloven, willen we een ondubbelzinnige bevestiging van zijn wil om echt te onderhandelen over vrede.”
Het Verzetsleger van de Heer zorgt onder leiding van Joseph Kony al twintig jaar voor grote onrust in het noorden van Uganda. De rebellen zijn berucht geworden vanwege hun strooptochten waarbij ze dorpen plunderen, burgers vreselijk toetakelen en op grote schaal kinderen ontvoeren. De kinderen worden gedwongen als soldaat mee te vechten met de rebellen, soms tegen hun eigen dorpsgenoten. Meisjes worden gedwongen te koken en dienen als seksslavinnen voor commandanten en soldaten.
Op dit moment is president Museveni bezig met een tour langs alle regeringen en organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van Kony. Het verzetsleger maakt al jarenlang handig gebruik van de meningsverschillen tussen de landen Sudan, Uganda en Congo. In plaats van samen te werken, bestreden de regeringen van die landen elkaar door wederzijdse rebellengroepen onderdak te verlenen en te steunen. Het Ugandese leger heeft zelfs enkele jaren een deel van Congo bezet.
Die onderlinge strijd maakte het voor Kony makkelijk om met zijn strijders een grens over te trekken als de grond hem in een van de landen te heet onder de voeten werd.
De afgelopen weken heeft Museveni besprekingen gevoerd met de regeringen van Sudan en Congo. Het lijkt erop dat hij erin slaagt die regeringen zover te krijgen dat zij hem steunen om de rebellen van Kony met militaire middelen te bestrijden. Wellicht dat die dreiging Kony ertoe heeft gebracht zelf het initiatief te nemen tot vredesonderhandelingen.