Suriname vooral gebaat bij geld
RIJSWIJK (ANP) – Nederlanders die Suriname willen helpen in de strijd tegen de overstromingen, kunnen beter geld storten dan zelf pakketten met hulpmiddelen naar dat land sturen. Dat stelde minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag. Het kabinet maakte tevens bekend een team met noodhulpexperts naar Suriname te sturen. Het aantal bedrijven en instanties dat actie onderneemt om het getroffen land bij te staan, neemt nog altijd toe.
Nederland gaf eerder deze week al 1 miljoen euro aan noodhulp aan Suriname. De zeven experts zullen assisteren bij de verlening van noodhulp. Ze vertrekken zaterdag en staan onder leiding van Sjaak Seen, plaatsvervangend commandant van de Rotterdamse brandweer. Hij is zeer ervaren in hulpverlening bij calamiteiten en was onder meer actief bij de watersnood in New Orleans en de aardbevingen in Marokko en Pakistan.Seen ziet het als zijn belangrijkste taak zo snel mogelijk te inventariseren welke hulp nodig is en wie die het best kan leveren. Naar verwachting is zijn team in ieder geval twee weken in Suriname. In het team zitten naast Rotterdamse politieagenten ook deskundigen van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM.
Minister van Ardenne roemde vrijdag de talloze initiatieven van de afgelopen dagen om goederen als kleding en knuffels in te zamelen voor de getroffen bevolking. Ze wees er echter op dat er minder behoefte is aan die goederen en dat het land vooral gebaat is bij geld. Bovendien gaat het versturen van de goederen moeizaam en is het duur.
Het aantal initiatieven om Suriname te helpen neemt nog altijd toe. Zo stelde de gemeente Den Haag vrijdag 150.000 euro beschikbaar voor de wederopbouw van het getroffen gebied en gaf het Nederlandse Rode Kruis 300.000 euro voor noodhulp. Die organisatie stuurt ook twee noodhulpexperts om het Surinaamse Rode Kruis te ondersteunen. Luchtvaartmaatschappij KLM stelde 25 ton vrachtcapaciteit voor hulpgoederen en vijftig tickets voor hulpverleners beschikbaar. De Wereldomroep helpt de Surinaamse zender Radio Boskopoe, de informatiezender van de overheid, met extra kortegolffrequenties in het getroffen gebied.
De overgrote meerderheid van de Nederlandse jongeren steunt de nationale inzamelactie voor Suriname, blijkt uit een enquête van het jongerenpanel van actualiteitenprogramma TweeVandaag. Maar hoewel ruim 80 procent stelt dat een goed idee te vinden, zegt slechts 17 procent ook daadwerkelijk geld te storten. De algemene kennis over Suriname ziet er ook niet bijster rooskleurig uit. Zo meent 20 procent van de 2500 ondervraagden tussen 12 en 24 jaar oud dat het land nog altijd deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.
Volgens het KNMI is de hevige regenval die de overstromingen in Suriname veroorzaakt, geen gevolg van het veranderende klimaat door menselijk toedoen of door El Nin_o. Volgens het instituut gaat het waarschijnlijk om natuurlijke factoren die invloed hebben op het klimaat.