Vijfhonderd scholieren via SGJ naar jeugdzorg
AMERSFOORT - De Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn (SGJ) heeft vorig jaar zo’n 500 scholieren uit het gereformeerd vrijgemaakt en reformatorisch onderwijs doorverwezen naar de jeugdzorg. Dat maakte directeur Z. B. Nitrauw donderdag bekend op een congres over jeugdzorg en onderwijs.
In totaal zijn uit deze scholen zo’n 1400 leerlingen in de jeugdhulpverlening terechtgekomen. Dat de SGJ de resterende 900 niet doorverwijst, komt doordat deze vorm van dienstverlening van de organisatie slechts voor 25 procent wordt gesubsidieerd. Nitrauw: „Noodgedwongen wordt bij deze leerlingen gekozen voor een kunstgreep. De huisarts verwijst hen rechtstreeks door naar de jeugd-ggz, in dit geval naar Eleos.”Sinds mei 2004 proberen christelijke scholen en christelijke hulpverleningsinstanties zoals SGJ, Eleos en De Vluchtheuvel intensiever samen te werken. Ze doen dat om te voorkomen dat de christelijke zorg buitenspel komt te staan, waardoor jongeren die hulp nodig hebben in de niet-identiteitsgebonden zorg belanden.
Voorlopig resultaat van deze samenwerking is in elk geval dat scholen meer oog hebben voor hun zorgtaken, zo bleek donderdag. Zo is er op bijna alle scholen een zorgadviesteam (zat) van de grond gekomen dat probleemleerlingen op scholen zo goed mogelijk begeleidt.
Donderdag dachten zo’n vijftig vertegenwoordigers van scholen en jeugdzorginstanties na over het verder stroomlijnen van de samenwerkingsafspraken. Onderdeel daarvan is dat zorginstanties een schakelfunctionaris moeten afvaardigen naar diverse scholen, zodat een school die een leerling aan het zorgcircuit wil overdragen niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Bij het evalueren van de samenwerking, zoals die tot dusver gestalte krijgt, bleek niet iedereen tevreden. „Hulpverleners zijn te afstandelijk en gesloten. Ze zijn lastig te bereiken en communiceren slecht”, zo luidde een klacht.
Hoe de samenwerking tussen de SGJ en scholen precies vorm krijgt, hangt mede af van de vraag of de SGJ in de toekomst wél betaald krijgt voor het regelen van de toegang tot geïndiceerde zorg voor probleemleerlingen. Houdt staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) de hand op de knip, dan zal de SGJ zich beperken tot de ambulante zorg. „Het diagnosetraject, het opstellen van een behandelplan en de coördinatie tussen de zorgverleners laten we dan over aan het Bureau Jeugdzorg. Daar zijn we nu al kind aan huis”, aldus Nitrauw.
Factor van betekenis is ook wat de politiek gaat doen met het onlangs verschenen advies van dr. S. van Eijck van de Operatie Jong, die het kabinet adviseert jeugdzorgtaken naar lokale Centra voor Jeugd en Gezin over te hevelen. „Als SGJ kunnen we niet met 400 gemeenten een subsidierelatie aangaan”, waarschuwde Nitrauw.