Uitgeweken russisch–orthodoxen stemmen voor hereniging
SAN FRANCISCO/MOSKOU (ANP/RTR) – Russisch–orthodoxen die als gevolg van de revolutie van 1917 vluchtten en de officiële kerk achter zich lieten, stemden donderdag in San Francisco voor een formele terugkeer naar het patriarchaat van Moskou. Daarmee kan een einde komen aan bijna negentig jaar van verbitterde scheiding tussen de officiële Russisch–Orthodoxe Kerk en de kerk van de uitgeweken Russen.
De algemene “Raad van de Diaspora” van de afgesplitste russisch–orthodoxen is slechts voor de vierde maal sinds 1920 bijeen geweest. In San Francisco werd daarbij donderdag een resolutie aangenomen waarin de raad aanbeveelt dat de kerk de patriarch van Moskou als hoofd van de kerk erkent, maar weladministratief autonoom blijft.De buitenlandse Russisch Orthodoxe Kerk is een apart leven gaan leiden met eigen geestelijken en organisatie. De bisschoppen van de buitenlandse russisch–orthodoxen zullen de aanbeveling naar verwachting opvolgen en komende week dienovereenkomstig een besluit nemen.
De patriarch in Moskou, Aleksij II, hoopte al dat de verloren schapen zouden terugkeren onder het gezag van zijn officiële kerk. Hij zei eerder dat de weg daar voor geopend is tijdens overleg met de „buitenlandse kerk" in de afgelopen twee jaren.
De „buitenlandse" aartsbisschop Mark zei donderdag dat het „onze plicht is als kerk samen te zijn met de massa’s gelovigen in Rusland. Hij hoopte dat de russich–orthodoxen uit de diaspora de kerk in Rusland kunnen helpen een nieuwe weg in te slaan.
Groot enthousiasme voor het patriarchaat van Moskou was er echter niet. Tal van russisch–orthodoxen in het buitenland kunnen nog steeds niet verkroppen dat de officiële kerk met de KGB meewerkte en voor de communisten in het stof kroop. Ze houden blijkens de resolutie in San Francisco dan ook de controle over de circa 350 gemeenschappen van buitenlandse russisch–orthodoxen.