Binnenland

Hoogervorst schakelt bemiddelaar in

DEN HAAG (ANP) – Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft weer de hulp in geroepen van Ella Vogelaar om de problemen tussen verzekeraars en huisartsen op te lossen. Vrijdag zitten zij weer met elkaar om de tafel.

11 May 2006 15:14Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Dat hebben bronnen van verschillende partijen donderdag bevestigd.Een van de punten die ter tafel zullen komen, is het feit dat het declareren van rekeningen nog steeds niet goed verloopt. Vorig jaar bemiddelde Vogelaar ook al in een ruzie tussen huisartsen en verzekeraars over het nieuwe zorgstelsel.

De PvdA wacht de uitkomst van de bijeenkomst van vrijdag echter niet af en wil dat de minister volgende week naar de Tweede Kamer komt om uit te leggen waarom er nog problemen zijn met het declareren. Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil een spoeddebat omdat de problemen vijf maanden na de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet nog steeds niet zijn opgelost.

Aanleiding voor de vragen van Arib, die ook door de SP worden gesteund, is een brief die factureringsbedrijf Fa–med vorige week naar de aangesloten huisartsen heeft gestuurd. Daarin kondigde het bedrijf aan te stoppen met het geven van voorschotten op rekeningen, omdat de zorgverzekeraars niet voorschieten.

Volgens Fa–med houden de verzekeraars zich niet aan de afspraak dat ze soepel zouden zijn met voorschieten. De verzekeraars weigeren te vaak te betalen omdat de aangeleverde gegevens niet volledig op orde zijn. Tot 1 mei heeft het bedrijf naar eigen zeggen 170 miljoen euro voorgeschoten, terwijl het slechts 70 miljoen van de verzekeraars heeft ontvangen.

„Hoogervorst blijft volhouden dat het allemaal meevalt", zei Arib. Zij vindt dat de minister nu echt op zeer korte termijn met een oplossing moet komen. „De problemen nemen toe in plaats van dat ze afnemen. Artsen laten patiënten de rekening betalen. Dat betekent dat mensen die wel degelijk verzekerd zijn nu alsnog moeten opdraaien voor de administratieve chaos die is ontstaan en dat huisartsen in onzekerheid verkeren over hun financiën".

Het MKB stelde eerder deze week al een ultimatum: als de verzekeraars na 1 juni nog steeds niet hun achterstanden in betalingen en administratie hebben weggewerkt, gaan zorgondernemers als fysiotherapeuten, huisartsen en apothekers extra kosten in rekening brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer