Economie

Nieuwe JSF–order voor Stork

SCHIPHOL (ANP) – Het industrieconglomeraat Stork heeft een nieuwe order in de wacht gesleept voor de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig F–35 Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

11 May 2006 14:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Stork maakte het nieuws bekend op een bijeenkomst op de luchthaven Schiphol. Niet alleen Storks topman Sjoerd Vollebregt was aanwezig, ook staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) en het hoofd van het JSF–programma van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin, Tom Burbage, hadden de moeite genomen om op de bijeenkomst te zijn.De Aerospace–divisie van Stork gaat in opdracht van Lockheed Martin delen van de vleugel bouwen, de zogeheten flaperons. De order heeft een omzetwaarde van ten minste 170 miljoen dollar, verspreid over de periode 2009 tot en met 2013 en genereert 2500 á 3000 manuren werk. Het gaat om het grootste JSF–contract voor Stork tot nu toe. Het bedrijf heeft nu in totaal voor ruim 500 miljoen dollar aan orders binnen die zijn verbonden aan de ontwikkeling van de JSF.

Flaperons zijn aan de achterzijde van de vleugel geplaatste, drie meter lange kleppen. Ze zijn zeer essentieel voor het besturen van het vliegtuig. Stork zet deze onderdelen al in elkaar voor de F–16–straaljagers van de Amerikaanse onderneming. De JSF is de gedoodverfde opvolger van de F–16.

Voor het prototype van het nieuwe gevechtsvliegtuig ontwikkelt Stork verder de kunststofdeuren en luiken, de elektrische bekabeling en onderdelen van een van de motoren. Een twintigtal Nederlandse toeleveranciers is hierbij betrokken.

De Nederlandse regering heeft een akkoord met de Amerikanen over de JSF gesloten om 800 miljoen dollar bij te dragen aan de ontwikkeling van het toestel. In ruil daarvoor moeten Nederlandse bedrijven opdrachten krijgen en betaalt de regering minder als ze besluit de straaljagers aan te schaffen.

„We hebben inmiddels 450 miljoen dollar aan de Amerikanen betaalt. Daar was, zonder deze klapper van 170 miljoen dollar, al voor 400 miljoen dollar in werk voor teruggekomen", aldus Van Gennip, die heeft bemiddeld om de order voor de Nederlandse industrie in de wacht te slepen.

Wanneer Nederland besluit de JSF aan te schaffen, zou volgens Vollebregt de productie van het gevechtsvliegtuig voor Stork een omzet van tussen de 3 en 4 miljard dollar kunnen genereren. „Daar is de nu verkregen order een belangrijke peiler van", aldus Storks topman.

De JSF is met een waarde van 276,5 miljard dollar het grootste militaire project dat het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten ooit heeft opgezet. Gemiddeld moet het geavanceerde gevechtsvliegtuig 50 miljoen dollar per stuk gaan kosten. In het Amerikaanse Congres wordt momenteel echter hevig aangehikt tegen de kosten en bestaat het plan het aantal JSF’s te beperken.

Tom Burbage, hoofd van het JSF–programma bij Lockheed Martin, zei echter geen bedreigingen voor het programma te zien en sprak van „een belangrijk jaar" voor de JSF omdat in 2006 de eerste testvluchten plaatshebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer