Buitenland

Amnesty wil beter toezicht wapenhandel

AMSTERDAM (ANP) - Een groeiend netwerk van wapenhandelaren is mede debet aan massieve schendingen van de mensenrechten wereldwijd. Staten moeten dan ook beter toezicht houden op de wapenhandel.

11 May 2006 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Dit schrijft de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) in een woensdag gepubliceerd rapport. AI wijst ook met de beschuldigende vinger naar Nederland. Zo heeft wapenhandelaar Guus Kouwenhoven in strijd met een VN- embargo Chinese wapens naar Liberia geïmporteerd, aldus Amnesty. Het openbaar ministerie eiste maandag voor de rechtbank in Den Haag een celstraf van twintig jaar tegen Kouwenhoven.Ook hebben wapenhandelaren met hun leveranties de grootschalige moorden, verkrachtingen en plunderingen in Sudan en de Democratische Republiek Congo mede mogelijk gemaakt. Amnesty wijst erop dat ontwikkelingslanden inmiddels meer dan twee derde van de wapenimport wereldwijd voor hun rekening nemen. In de jaren ’90 was dat nog ’slechts’ iets meer dan de helft.

Amnesty hekelt het ongereguleerde, geheimzinnige en onverantwoordelijke karakter van een groot deel van de wapenhandel. Controles door de douane zijn vaak „zwak.” Nog maar 35 landen hebben wetten aangenomen om de wapenhandel aan banden te leggen. AI roept dan ook alle landen op wetten en procedures aan te nemen om de wapenhandel strenger te controleren. Als bewijs voor de zwakke wetgeving van staten voert AI onder meer een zaak aan waarbij het Brits-Nederlandse bedrijf P&O Nedlloyd wapens vervoerde tussen Brazilië en Saudi-Arabië. In mei 2005 werd een vrachtschip van P&O aangehouden in Zuid-Afrika. Het bedrijf had geen geldige papieren om wapens te vervoeren maar kreeg slechts een boete van 4000 Amerikaanse dollar opgelegd. Ondanks de schendingen van de mensenrechten in Saudi-Arabië gaf de Zuid-Afrikaanse rechtbank wel toestemming de wapens af te leveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer