Kerk & religie

Arab Vision opent kantoor in Groningen

GRONINGEN - Ruim zes jaar lang werkte ze op het internationale kantoor, „ergens in het Midden-Oosten.” In 2003 keerde Inge Verhoef-Postma (40) terug naar Nederland, waar ze een afdeling van Arab Vision oprichtte. Sinds enkele weken beschikt de Nederlandse stichting over een eigen kantoor, in Groningen. Vrijdag wordt het officieel geopend.

Kerkredactie
11 May 2006 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:44
GRONINGEN – Sinds enkele jaren heeft Arab Vision, een internationale organisatie die zich vooral bezighoudt met het produceren van christelijke radio en tv programma’s voor de Arabische wereld, ook een afdeling in Nederland. Directeur hiervan is Inge Ve
GRONINGEN – Sinds enkele jaren heeft Arab Vision, een internationale organisatie die zich vooral bezighoudt met het produceren van christelijke radio en tv programma’s voor de Arabische wereld, ook een afdeling in Nederland. Directeur hiervan is Inge Ve

Zo heel lang bestaat Arab Vision nog niet: sinds 1997. Het was een Nederlander die aan de basis stond van de organisatie. Hij staat nog altijd aan het roer. Om veiligheidsredenen werkt hij met een schuilnaam: Abu Banaat, Arabisch voor ”vader van dochters”.Jarenlang werkte Banaat als journalist in het Midden-Oosten. Hij constateerde er een „enorme behoefte” aan christelijke tv- en (met name) satellietprogramma’s. Verhoef: „Steeds duidelijker werd dat als christenen het Evangelie in de Arabische wereld wilden verspreiden, hier grote kansen lagen. Tegelijk was er een probleem: organisaties kochten veel zendtijd, maar als ze die dan hadden, was er eigenlijk geen geld meer om programma’s te maken. En dat zijn wij toen gaan doen.”

In korte tijd groeide Arab Vision uit tot een professionele organisatie. „Inmiddels zijn we de grootste organisatie die zich bezighoudt met het produceren van christelijke tv-programma’s voor de Arabische wereld.” Arab Vision heeft veertig Arabische medewerkers, daarnaast ongeveer tien niet-Arabische medewerkers, in verschillende landen. De eigenlijke organisatie is gevestigd op Cyprus.

De reacties op de uitzendingen zijn bijzonder bemoedigend, zegt de Nederlandse, lid van een baptistengemeente. „Het laatste halfjaar krijgen we 2500 reacties per maand. Daarvan zijn er zo’n veertig in de trant van: „Ik was moslim, maar ben christen geworden, en zou zo graag meer weten van de Bijbel, van het christelijk geloof.””

Maar ook christenen, in Egypte bijvoorbeeld, zijn blij met de programma’s, aldus Verhoef, die ook nog steeds werkzaam is voor het internationale kantoor. „Want we willen niet alleen evangeliseren onder moslims, maar ook de christenen in de Arabische wereld bemoedigen, opbouwen in het geloof. En, als derde: meewerken aan een rechtvaardige samenleving in de Arabische landen.”

Stichting Arab Vision Nederland heeft een eigen bestuur, waarin onder anderen Herman Takken van de stichting Evangelie & Moslims zit. Verhoef -gehuwd, vier kinderen- valt, als directeur, onder deze stichting.

De Nederlandse afdeling zet zich vooral in voor fondswerving - de eerste tijd vanaf een zolderkamer in Groningen, sinds kort vanuit een eigen kantoorpand. „Hoog op ons wensenlijstje staat ook programma’s te gaan maken voor mensen in Irak. Want dat proberen we zo veel mogelijk: uitzendingen verzorgen in de taal van de mensen zelf. Elke Arabier verstaat wel het Egyptisch Arabisch, maar vaak spreken ze zelf een ander Arabisch. En in die taal willen wij onze programma’s maken. Want de eigen taal is toch de taal van het hart.”

De achterban van Arab Vision Nederland is breed, zegt Verhoef. „Van helemaal links tot helemaal rechts. We zitten niet in een bepaalde hoek. Veel steun krijgen we uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, maar ook uit de evangelische hoek.”

Morgen heeft de opening van het kantoor in Groningen plaats. Hierbij zullen het woord voeren Herman Takken, ds. H. Last (secretaris van het deputaatschap zending van de Christelijke Gereformeerde Kerken), Egbert Bramer (Evangelische Zendings Alliantie), de ex-moslim Saied Boujadi en Martien Timmer (directeur van stichting 3xM). Ook Abu Banaat zal te spreken zijn.

Is Verhoef optimistisch over de ’kansen’ voor het Evangelie in de moslimwereld? „Ja. Anders dan je misschien zou verwachten, is er veel belangstelling voor de waarheid. Er wordt in de Arabische wereld op grote schaal gekeken naar christelijke programma’s. Vaak in het geheim. Het is vaak ook de enige manier waarop moslims in deze landen met het Evangelie te bereiken zijn. En dan hoor je soms mooie dingen. Een man in Algerije bijvoorbeeld, die een tv in zijn winkel had staan. Maar, schreef hij ons, hij had die alleen nog maar afgestemd op onze programma’s. Zoiets horen we vaker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer