Kerk & religie

Rechter straft verzet tegen uitzetting niet

BOXMEER (ANP) - De politierechter in Boxmeer heeft woensdag een bont gezelschap van veertien activisten, ex-raadsleden, sympathisanten en een predikant schuldig verklaard aan lokaalvredebreuk tijdens hun verzet tegen de verwijdering van een Afghaans gezin uit het asielzoekerscentrum in Velp (gemeente Grave).

11 May 2006 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

De rechtbank legde „wegens de omstandigheden” echter geen straf op. De officier van justitie had boetes tussen de 180 en de 340 euro geëist.Ongeveer veertig activisten en verontruste sympathisanten uit de omgeving van Grave waren op 9 februari dit jaar in het terugkeercentrum in Velp. Ze wilden voorkomen dat een Afghaans gezin met vier kinderen op straat zou worden gezet. Ze pleegden volgens justitie lokaalvredebreuk, weigerden te luisteren naar de agenten die op het protest waren afgekomen en pleegden verzet bij hun aanhouding.

Veertien personen van 25 tot 66 jaar uit Grave, Wijchen, Nijmegen en Wageningen werden aangehouden en kregen een boete tussen de 180 en de 220 euro. Ze weigerden die te betalen en verschenen daarom woensdag met aanhang in het kleine kantongerecht van Boxmeer.

Onder de verdachten waren twee voormalig fractievoorzitters van GroenLinks in Grave en de uitgesproken gemeente- en justitiepredikant A. van Brussel uit Son.

Ds. Van Brussel was op die dag als predikant van de gemeente Grave in het asielzoekerscentrum om zich persoonlijk solidair te tonen met het gezin, lichtte hij toe. Het machtsvertoon van de politie en zijn arrestatie had de predikant ervaren als een ernstige aantasting van zijn ambtsintegriteit, legde hij de rechtbank uit. „Vreemdelingen moet je koesteren, helpen en ondersteunen”, verklaarde hij vanuit zijn geloofsovertuiging. Het kabinetsbeleid noemde hij „inhumaan en onrechtvaardig.”

De rechter veroordeelde de verdachten alleen voor lokaalvredebreuk. „Wegens de omstandigheden”, legde hij geen straf op. Wat hij daarmee bedoelde werd niet duidelijk. Het vonnis werd met luid gejuich ontvangen. In Grave bestaat breed verzet tegen het „onmenselijke” terugkeerbeleid van minister Verdonk (Justitie). Een week geleden verliet een wethouder het gemeentebestuur omdat hij zich niet wilde verenigen met het nieuwe beleid om asielzoekers die op straat komen staan, geen hulp te bieden.

Als kleine gemeente (30.000 inwoners) heeft Grave in verhouding veel asielzoekers voor wie uitzetting dreigt (600).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer