Binnenland

Ross: Ziek kind redden met donorbaby

DEN HAAG (ANP) – Het is onder voorwaarden geoorloofd een kind met een erfelijke ziekte te redden met een reageerbuisbaby die genetisch is geselecteerd. Dat stelt staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) in een reactie op een advies van de Gezondheidsraad.

Embryo’s kunnnen worden geselecteerd op hun geschiktheid om na de geboorte via cellen uit het navelstrengbloed een oudere broer of zus met een levensbedreigende ziekte te helpen. Alleen als het toekomstige kind zelf ook een verhoogd risico heeft op de aandoening, wil Ross deze genetische diagnostiek toestaan.

10 May 2006 17:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Zij wil de zogeheten preïmplantatie genetische diagnostiek niet toestaan uitsluitend om een embryo op geschiktheid voor donorschap te testen als dat alleen ten goede komt van het oudere kind. Dat wil zeggen zonder dat het kind, dat door tussenkomst van de techniek tot stand komt, er belang bij heeft. Waar de Gezondheidsraad keek naar de ziekte van het oudere kind, beklemtoont Ross de belangen van het jongste kind.De Embryowet verbiedt in Nederland het selecteren van embryo’s op geslacht. De enige uitzondering op dit verbod is medisch van aard: geslachtsselectie is toegestaan met het oog op het voorkomen van ernstige geslachtsgebonden aandoeningen.

Het testen van een embryo mag dus alleen ingezet worden met het oog op selectie op geslacht om een ernstige geslachtsgebonden aandoening uit te sluiten. Bij dergelijk onderzoek kan automatisch duidelijk worden wat het geslacht van het embryo is. De staatssecretaris schrijft de Tweede Kamer dat deze vorm van geslachtsselectie niet is toegestaan.

Pre–implantatie diagnostiek is in Nederland in beginsel verboden, maar het klinisch genetisch centrum in het Academisch Ziekenhuis Maastricht mag de techniek sinds begin dit jaar op beperkte schaal toepassen. Het gaat dan alleen om aanvulling op preventiemethoden als de vlokkentest. Voor andere doelen zoals de selectie van geschikte beenmergdonoren is het debat in Nederland nog gaande.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer