Eén nacht burgemeester in Bergambacht
BERGAMBACHT - Bram Visser (58) is bij leerkrachten in den lande vooral bekend als docent aardrijkskunde van hogeschool Driestar educatief (voorheen de Driestar). De afgelopen vier jaar was hij echter wethouder in gemeente Bergambacht. Voor één nacht vervulde hij de burgemeestersfunctie.
In augustus 2005 hing de vertrekkende burgervader H. Oosters de Berkenwoudse CDA’er als locoburgemeester de ambtsketting om. De volgende morgen bleek de andere wethouder in Bergambacht, Arie van Erk, tot waarnemend burgemeester te zijn benoemd en moest Visser zijn ketting weer doorgeven. Tijdens zijn afscheid op 16 april werd er op een ludieke manier aan deze bijzondere nacht teruggedacht.Dat afscheid kwam voor Visser niet onverwachts. Hij zag het verlies van het CDA aankomen. „Ik had van tevoren al gezegd dat ik niet meer beschikbaar zou zijn.” Het CDA raakte inderdaad een van zijn twee zetels kwijt. Grootste partij Gemeentebelangen (vijf zetels) en SGP/ChristenUnie (drie zetels) leveren nu de twee wethouders. De gewezen wethouder heeft er vrede mee: „Zo gaat het nu eenmaal in de politiek.”
Visser blikt tevreden terug op zijn wethoudersschap. „Door te investeren in persoonlijke contacten heb ik wel wat kunnen bereiken. In Berkenwoude moesten seniorenwoningen plaats maken voor nieuwbouw. De samenwerking tussen woningbouwcorporatie en projectontwikkelaar verliep wat stroef. Ik vond het een uitdaging om die mensen aan één tafel te krijgen en samen tot een bevredigende oplossing te komen. Op dit moment worden er zestig woningen gebouwd. Daar ben ik best een beetje trots op.”
Ook bij het inrichten van zorgloketten in Bergambacht, Ammerstol en Berkenwoude was Visser nauw betrokken. Zijn portefeuille omvatte naast ruimtelijke ordening en volkshuisvesting ook sociale zaken, welzijn, ouderenbeleid, volksgezondheid en milieu.
Veel wethouders in de Krimpenerwaard werken parttime en hebben een andere baan naast het wethouderschap. Visser niet. „Ik ben gedeeltelijk afgekeurd vanwege een hartinfarct. Ook op de Driestar werkte ik al 70 procent. Bij de gemeente was ik voor 75 procent in dienst. Ik begon gewoon een uurtje later, maar was wel de hele week beschikbaar. Voor de mensen op het gemeentehuis is het fijn als er elke dag een wethouder aanwezig is.”
Na zijn afscheid op 16 april viel Visser niet in een gat. „Ik heb genoeg te doen. Vorige week ben ik eerst maar eens een midweekje op vakantie gegaan. Verder doe ik al jaren vrijwilligerswerk voor de stichting Siloah. Mijn gehandicapte zus zit in het gezinsvervangende tehuis De Eersteling in Moerkapelle, vandaar.”
De Berkenwoudenaar zet zich ook al jaren in voor de buurtbus naar het Zuid-Hollandse dorp. Mede voor zijn vrijwilligerswerk kreeg Visser bij zijn afscheid een koninklijke onderscheiding.
Wat Visser nog meer gaat doen, weet hij nog niet. „In theorie zou ik nog terug kunnen naar de pabo. Maar dan zou ik daar voor halve dagen aan de slag moeten en ik weet niet of ze daar in Gouda op zitten te wachten. Bovendien, ik heb 31 jaar les gegeven en vind het wel eens welletjes.
Allerlei verenigingen hebben gevraagd of ik bestuurslid wil worden, maar moet ik nog eens goed over nadenken. Eerst heb ik twee maanden nodig om alle rommel op te ruimen.”
Tientallen wethouders hebben na de verkiezingen het politieke toneel verlaten. Wat doen ze nu? Vandaag deel 2 in een serie.