Minder arboregels scheelt 63 miljoen
DEN HAAG - Met de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers jaarlijks in totaal 63 miljoen euro goedkoper uit.
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken wil zo veel mogelijk regels schrappen en werkgevers en werknemers meer ruimte geven om samen een veilige werkplek te realiseren.Dat blijkt uit het voorstel voor de nieuwe Arbowet dat Van Hoof dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Een jaar geleden hadden werkgevers en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) de bewindsman al laten weten dat de regeldruk kan worden verkleind door de verantwoordelijkheid voor goede arbeidsomstandigheden meer bij hen te leggen.
De overheid schrijft niet meer tot in detail voor aan welke eisen ondernemingen moeten voldoen, maar werkt met zogenoemde doelvoorschriften. Zo wordt niet langer voorgeschreven hoeveel toiletten een bedrijf moet hebben, maar wordt gesteld dat er voldoende wc’s moeten zijn. Werkgevers en werknemers kunnen het aantal vervolgens zelf onderling bepalen. De bedoeling is dat vakbonden en werkgeversorganisaties per sector zogehete arbocatalogi samenstellen.
Waar grote risico’s spelen, maakt Van Hoof een uitzondering. Zo blijven er veel regels gelden voor het werken met professioneel vuurwerk en met vluchtige organische stoffen, zoals terpentine, thinner en oplosmiddelen die schade aan het centrale zenuwstelsel kunnen veroorzaken. Verder blijft de Arbeidsinspectie controleren of werkgevers hun personeel voldoende beschermen.
De FNV meent dat Van Hoof verder gaat dan de SER had geadviseerd. De vakcentrale is onder meer teleurgesteld omdat in de plannen ook de verplichting voor werkgevers vervalt om personeelsleden en hun vertegenwoordigers actief over arbokwesties te informeren.
Het schrappen van die voorlichtingseis betekent een nieuwe klap voor de grootste onafhankelijke arbodienst van Nederland, de Arbo Unie. Dinsdag werd bekend dat de organisatie na twee eerdere bezuinigingsrondes bijna 580 banen gaat schrappen. Ongeveer 150 mensen zullen met gedwongen ontslag moeten, aldus voorzitter van de hoofddirectie Van der Laan.
Eerder schrapte het bedrijf ook al ongeveer 580 voltijdsbanen. Toen moesten 350 medewerkers gedwongen met ontslag. Daarnaast vertrokken 365 medewerkers door natuurlijk verloop. Enkele jaren geleden telde de Arbo Unie nog 4000 medewerkers.
De reorganisatie is volgens directeur Van der Laan onder meer nodig omdat het ziekteverzuim de laatste jaren is gedaald van 6 procent naar onder de 4 procent. „Eigenlijk zijn we het slachtoffer van ons eigen succes. Voor de bv Nederland is dit een goede zaak, maar voor ons betekent het minder werk.”