Jan Egeland ontvlucht opvangkamp
KALMA - De noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, Jan Egeland, heeft maandag inderhaast een vluchtelingenkamp in de Sudanese crisisregio Darfur moeten verlaten.
Ook hulpverleners en journalisten werden geëvacueerd, nadat een betoging uit de hand was gelopen en een hulpverlener was aangevallen. Een Sudanese tolk kwam door het geweld om het leven.De gewelddadigheden begonnen toen duizenden vluchtelingen in het kamp bij Kalma betoogden voor internationale troepen, die de bevolking van het kamp zouden moeten komen beschermen. Egeland zei dat de tolk werd gedood kort nadat de VN-noodhulpcoördinator het kamp had verlaten. Woedende betogers namen toen bezit van een politiepost van waaruit militairen van de Afrikaanse Unie (AU) werken.
Egeland praat later deze week in de hoofdstad Khartoem over de mogelijk komst van een VN-vredesmacht. Hij hoopt te bereiken dat hulpverleners weer toegang krijgen tot Darfur.
225 miljoen dollar
De Amerikaanse president Bush stuurt dinsdagg zijn minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, naar de VN-Veiligheidsraad om te praten over Sudan. Zij moet de Veiligheidsraad oproepen om snel vredestroepen naar het gebied te zenden. Gisteren al deden de VS bij de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie rondgaan die de VN de controle over de vredestroepen in Darfur moet geven. Verder meldde Bush dat zijn land 225 miljoen dollar aan hulp naar Sudan stuurt.
De regering in Khartoem sloot vrijdag een vredesakkoord met de belangrijkste rebellenbeweging in het land. „Met het vredesakkoord heeft Sudan een kans om opnieuw te beginnen. Amerika zal zich niet afkeren van deze tragedie. We zullen genocide bij haar naam noemen”, aldus Bush.
Ondanks het bestand is vrede in de regio nog ver weg, zei Jan Egeland in Kalma, kort voordat hij het kamp moest ontvluchten. „Er is nog een enorme inspanning van de internationale gemeenschap en de betrokken partijen nodig om het verdrag in stand te houden”, zei hij in het vluchtelingenkamp Kalma, in het zuiden van Darfur. „We bevinden ons nu in het centrum van een oorlog die nog steeds doorgaat.”
De afgelopen drie maanden zorgden grootschalige aanvallen van Arabische milities voor zo’n 200.000 vluchtelingen in door de rebellen beheerste gebieden bij het vluchtelingenkamp dat Egeland bezocht.
Fragiel bestand
Gevechten in de afgelopen dagen hebben volgens Egeland duizenden mensen op de vlucht doen slaan. Zowel de regering als de grootste rebellenfactie, het Sudanese Bevrijdingsleger, heeft eerdere overeenkomsten geschonden. Het vrijdag gesloten bestand, dat tot stand kwam onder intense druk van de VS, wordt dan ook als fragiel beschouwd.