Dorpskerk Barendrecht 500 jaar
De Dorpskerk van Barendrecht bestaat op 2 mei 2012 500 jaar. In verband hiermee is binnen de hervormde gemeente een Stuurgroep Toekomst Dorpskerk gevormd, die een plan heeft uitgewerkt om de komende jaren naar deze unieke gebeurtenis toe te werken. Primaire doelstelling van het zevenjarenplan is om de Dorpskerk in al haar functies binnen de Barendrechtse samenleving te versterken. Dat geldt voor haar rol als godshuis voor de protestantse inwoners, voor haar rol als cultureel centrum voor heel Barendrecht en ten slotte voor haar rol als oudste rijksmonument van de burgerlijke gemeente.
Bsloten is dat in alle maanden mei van de jaren 2006 tot en met 2011 bijzondere aandacht wordt besteed aan het 500-jarig bestaan. In het jubileumjaar zelf wordt de Dorpskerk twaalf maanden in de schijnwerpers gezet. De eerste festiviteiten worden deze maand mei gehouden. Centraal staat de eerste eeuw van het bestaan van de Dorpskerk als godshuis.Het jaar 2006 is het 250e geboortejaar van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Onder het motto ”Mozart in Barendrecht” wordt tijdens twee bijeenkomsten herinnerd aan het feit dat de toen negenjarige Wolfgang Mozart twee keer in Barendrecht is geweest tijdens zijn bezoek aan Nederland. De Dorpskerk staat dan in het teken van muziek van deze beroemde componist.
In de omgeving van Barendrecht zijn overigens meer vergelijkbare monumentale kerken. Daarom wordt, eveneens in het kader van het 500-jarig bestaan van de Barendrechtse kerk, op zaterdag 27 mei een eerste kerkenpad/orgelpad georganiseerd naar Poortugaal en Rhoon. Hun dorpskerken zijn nog ouder dan die van Barendrecht. Het kerkenpad begint bij de Dorpskerk van Poortugaal, gebouwd omstreeks 1470. Via de Dorpskerk in Rhoon komen deelnemers aan het kerkenpad weer terug in Barendrecht.
Zuiderkerk Hilversum weer open
De Hilversumse Zuiderkerk, die op de nominatie staat om gesloopt te worden, wordt vanaf 1 mei gebruikt door een nieuwe Engelstalige kerk HICC (Hilversum International Christian Center). Een van de woordvoerders van de HICC meldt dat de kerk aan hen verhuurd werd nadat ze bij de gemeente Hilversum een vraag naar kerkruimte hadden ingediend. Zondag werd in de Zuiderkerk de eerste dienst gehouden van het HICC.
Glas-in-loodramen Dordrecht
De veertiende-eeuwse Grote Kerk in Dordrecht krijgt op 19 mei een aantal eigentijdse glas-in-loodramen. Beeldend kunstenaar Teun Hocks heeft de drie vensters ontworpen. Het zijn zogenoemde gilderamen waarin Hocks uiting geeft aan oude gilden (ambachtelijke verenigingen uit de middeleeuwen).
Het initiatief voor de nieuwe ramen is van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk. Zij vond een Dordts scheepvaartbedrijf bereid de aanschaf financieel te steunen. De ramen in de St.-Joriskapel in de kerk zijn vervaardigd door glasatelier Hagemeijer uit Tilburg.
In het ontwerp van Hocks zijn de gilden vertegenwoordigd met veel producten. De nieuwe ramen passen wat kleurstelling en voorstelling betreft goed bij de bestaande ramen in de aangrenzende kapellen, aldus de initiatiefnemers. De Grote Kerk is vooral befaamd om de fraaie oude glas-in-loodramen met religieuze voorstellingen.
Hocks (47), geboren in Leiden, is een internationaal bekend kunstenaar die fotografie gebruikt om zijn werken te maken. Hij combineert de fotografie met schilderkunst. Meestal figureert hij zelf in zijn werken. Alle kunstwerken van Hocks hebben ”geen titel”.
Kerkelijk archief in Ouddorp
In Ouddorp is tussen de hervormde gemeente (PKN) en de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) een juridische procedure gaande over het kerkelijk archief, zo meldt de laatste gemeente in een persbericht. De hervormde gemeente zegt eigenaar van dit archief te zijn en heeft de rechtbank Rotterdam gevraagd dit te bevestigen. Tevens is door deze gemeente een bevel tot afgifte van het archief gevraagd.
De Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) heeft het kerkelijk archief ondergebracht bij het Streekarchief te Middelharnis. „De PKN-gemeente heeft”, aldus de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.), „daarin aanleiding gezien om het standpunt in te nemen dat de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) het archief „verdonkeremaant.” Vervolgens heeft de PKN-gemeente op dit archief bij het Streekarchief beslag gelegd en een verzoek ingediend om het archief bij het Streekarchief weg te halen en onder te brengen bij het Protestants Dienstencentrum te Capelle aan den IJssel.” Dit verzoek is op 19 april 2006 bij de rechtbank in Rotterdam behandeld en afgewezen.
„De strijd om het kerkelijk archief is met de uitspraak van de president van de rechtbank Rotterdam niet beslecht. De vordering van de PKN-gemeente met betrekking tot het eigendom van het archief is nog bij de rechtbank Rotterdam in behandeling. De Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) zal op 24 mei tegen deze vordering een schriftelijk antwoord bij de rechtbank Rotterdam indienen”, aldus het persbericht van de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) van Ouddorp.