Binnenland

ParlementVaria

„Als liberaal heb ik natuurlijk niets met artikel 23. Laat dat duidelijk zijn”, zei minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) eind 2004 in een gesprek met het blad Nieuwe Revu. Ze doelde op het artikel in de Grondwet over de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs. Als het aan haar zou liggen, werd het artikel na de verkiezingen van 2007 geschrapt.

8 May 2006 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:43
VERDONK ...nieuwe draai...
VERDONK ...nieuwe draai...

Toen het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Teldersstichting, vorig jaar een rapport uitbracht dat hetzelfde voorstel bevatte, bleek de minister van mening te zijn veranderd. Ze zei zich op dit punt van het rapport te distantiëren en zich geheel te conformeren aan het standpunt van het kabinet, namelijk om niets te veranderen aan artikel 23.Twee weken geleden werd ze tijdens het eerste lijsttrekkersdebat met Rutte onder vuur genomen vanwege datzelfde artikel 23. Opnieuw zei ze niet aan de vrijheid van onderwijs te willen morrelen. Vorige week was er een tweede lijsttrekkersdebat en opnieuw proefde Rutte haar nieren. Had ze nu wel of niet gezegd dat ze wil sleutelen aan artikel 23? Dit keer hield ze een slag om de arm. Ze probeerde zich ervan af te maken door gekscherend „welles-nietes” te roepen. Rutte nam daarmee geen genoegen en wilde hom of kuit. Groot was de verassing toen Verdonk zei zich niet meer te herinneren wat ze in Nieuwe Revu had gezegd. Verder wilde ze afwachten wat de partij erover zou vastleggen in het verkiezingsprogram. Dat kwam haar op het verwijt van haar concurrent te staan dat ze een nieuwe draai had gemaakt en blijkbaar de handen wilde vrijhouden om alsnog te assisteren bij het om zeep helpen van de onderwijsvrijheid.

„Afspraak is afspraak”, zei Verdonk bij de start van haar campagne. Mogen we ook weten welke afspraak?

Reislustig
De reislust heeft zich meester gemaakt van het kabinet-Balkenende. Terwijl minister Bot in Wenen confereert, pakken zijn collega Van Ardenne en staatssecretaris Van Geel volgende week hun koffers voor de Duurzaamheidstop in New York. Van Ardenne is dan nog maar net terug uit Nigeria waar ze was voor vredesoverleg over Darfur. Mogelijk trof ze op Schiphol staatssecretaris Van der Knaap van Defensie die terugkeerde van zijn bezoek aan het marineschip De Zeven Provinciën in Griekenland.

Minister Veerman van Landbouw vertrekt vandaag naar Kroatië en Servië-Montenegro voor een ontmoeting met zijn collega’s aldaar. Minister Donner, die doorgaans dicht bij huis blijft, reist deze week af naar Turkije en Roemenië. Hij praat er over terrorismebestrijding. Minister Brinkhorst gaat wat verder van huis. Die reist over enkele weken af naar Indonesië om leiding te geven aan een handelsdelegatie.

Het kabinet is aan het afbouwen en dan is er tijd voor dit soort zaken. Ook voor een minister geldt kennelijk: na ’t zuur het zoet.
Jan van Klinken

Hulpje
Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft dezer dagen een makkie. Hij heeft een bekend stageloper naast zich: ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet. De christenpoliticus staat hem terzijde als hulpburgemeester. Rouvoet is onder meer aanwezig bij een overleg dat Opstelten heeft met de politie en tijdens een vergadering van de burgemeesters van de vier grote steden.

Rouvoet gebruikt twee dagen van zijn meireces om de problematiek van grote steden beter te kunnen begrijpen. Dat zal hem van pas komen in de Tweede Kamer, zo denkt hij. Overigens blijft hij niet steeds als slippendrager achter Opstelten aanlopen. Hij breekt enkele malen uit het programma om een eigen werkbezoekje te brengen. Hij zal onder meer langsgaan bij het House of Hope, een sociaal project in de Tarwewijk. Hij gaat daar in gesprek met christenmigranten. Ongetwijfeld een goede tegenhanger voor de liberale kijk op de werkelijkheid die de VVD’er Opstelten hem probeert bij te brengen.

Maar zou Rouvoet zijn stage ook gebruiken voor een ander doel? Bijvoorbeeld om serieus te kijken of het burgemeesterschap op termijn iets voor hem is? Dat zou zomaar kunnen. Rouvoet is een politiek dier, kan scherp debatteren en is graag de spin in het web. En die eigenschappen komen een burgemeester uitstekend van pas.

In de tang
PvdA-leider Bos is een berekenend man. Hij ziet de toekomst met het premierschap gloren. Alle activiteiten en contacten die hij legt, staan in dat kader. Mensen die hij niet interessant vindt, ziet hij dan ook nauwelijks staan.

Nu heeft de strateeg besloten om ook Kamerleden in de tang te nemen. PvdA’ers die een interview geven, moeten dat voortaan melden bij de afdeling voorlichting. De interviews moeten dan professioneel worden voorbereid zodat „de gewenste boodschap” in het vraaggesprek doorkomt. Als Kamerleden dat niet zelf vooraf bedenken, dan zullen journalisten het nieuws gaan verzinnen, zo vreest Bos.

Maar deze vroegere Oost-Europese toestanden is een aantal PvdA’ers helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. „Doorgeschoten paternalisme”, zegt een Kamerlid dat liever anoniem wil blijven. Een ander zegt: „Ik ben geen klein kind. Ik ben een volksvertegenwoordiger. Ik bepaal zelf wat ik zeg. Het is hier geen dictatoriale staat.”
Gerard Vroegindeweij

Agenda
De Tweede Kamer is deze week op reces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer