Celstraffen geëist tegen leiders Deense Tvind-imperium
VIBORG - In een strafzaak tegen het Deense liefdadigheids-, ontwikkelingshulp- en onderwijsimperium Humana People to People zijn vrijdag forse gevangenisstraffen geëist.
Oprichter en leider Mogens Amdi Petersen van het wijdvertakte, ook in Nederland actieve concern verdient naar de opvatting van de openbaar aanklager vijf jaar hechtenis, evenals zijn tweede man, financieel economisch directeur Poul Jorgensen. Nog eens zes topmensen van Humana People to People -in het thuisland vooral bekend onder de naam Tvind- hoorden straffen van twee tot vier jaar tegen zich eisen.De strafeisen kwamen na niet minder dan ruim 130 zittingen in het proces, waarin de bedoelde personen zich hebben moeten verantwoorden voor verdenkingen van fiscale malversaties. Kern van de zaak is volgens de aanklager dat Tvind gelden uit de belastingplichtige activiteiten heeft overgeheveld naar zijn fondsen voor de financiering van humanitaire doelen. Dat zou op zich legaal zijn geweest, ware het niet dat de fondsen slechts dienden als dekmantel, want de baten verdwenen in werkelijkheid belastingvrij in de zak van Amdi Petersen en consorten.
Amdi Petersen werd in 2002 in de VS gearresteerd en na zeven maanden voorarrest uitgeleverd aan Denemarken. Voordien was hij sinds 1978 niet meer in de openbaarheid verschenen en onvindbaar geweest voor nieuwsgierige Deense media en justitie.
In al die jaren namen de klachten van spijtoptanten over Tvind wel steeds meer toe. Tvind zou zich onder de straffe leiding van Amdi Petersen hebben ontwikkeld tot een semireligieuze sekte met een vage communistisch-maoïstische leer. Leerlingen van de in ontwikkelingslanden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië rondreizende volkshogeschool zouden worden uitgebuit doordat ze onderweg zelf de kost moesten zien te verdienen en de leraren moesten respectievelijk moeten hun salaris in de ondernemingskas storten.
De top van Tvind leidde ondertussen een luxeleven. Amdi Petersen bleek zich in een miljardairsappartement bij Miami te hebben gevestigd. Een en ander leidde onder meer tot de oprichting van een internationale organisatie om Tvind te bestrijden en spijtoptanten van Tvind te steunen bij het opbouwen van een leven buiten de sekte. Humana Alert, heet de bewuste anti- Tvind-club.
Bij de sinds 2003 draaiende rechtszaak gaat het hoe dan ook alleen om de belastingtechnische kant van de zaak, maar duidelijk is dat al die verhalen over het nogal geheimzinnige karakter van de onderneming justitie in Denemarken er niet milder op hebben gestemd. Of het openbaar ministerie zijn eisen gehonoreerd zal zien, blijft desondanks afwachten. Amdi Petersen -67 inmiddels- heeft niet minder dan twaalf raadsheren in de arm genomen, die ongetwijfeld van wanten weten. Dat ze op alle punten vrijspraak zullen eisen, staat vast.
Voor de Deense belastingbetaler kan de affaire daarmee duurder worden dan als justitie de zaak op zijn beloop had gelaten, want bij vrijspraak komen de torenhoge proceskosten voor rekening van de staat, terwijl er mogelijk ook nog eens schadevergoeding zal moeten worden uitgekeerd voor de periode van voorarrest, die inclusief de genoemde zeven maanden in de VS twaalf maanden heeft geduurd. Experts achten het tegen deze achtergrond nog het meest waarschijnlijk dat het vonnis stukken milder zal uitpakken dan de eis.