Binnenland

Amsterdamse agenten ‘adopteren’ lastpakken

AMSTERDAM (ANP) – Ongeveer vijftig politieagenten van bureau Beursstraat in het centrum van Amsterdam hebben ieder een notoire overlastveroorzaker in de buurt onder hun hoede genomen.

Het adoptieplan, ook wel daderregie genoemd, leidt ertoe dat de politie precies weet waar de veelpleger uithangt, wat hij uitspookt en met wat voor problemen hij kampt. De politie maakt sinds deze week officieel gebruik van de aanpak, die eerder al in Rotterdam succesvol bleek.

5 May 2006 13:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:43

Dat liet projectleider Erwin Pieplenbosch weten. De politie in Amsterdam blies de aanpak van veelplegers twee jaar geleden nieuw leven in. Ze besloot over te gaan tot een persoonsgerichte methode. Bureau Beursstraat kreeg een lijst met tweehonderd namen van veelplegers die ze in de gaten moesten houden. Daarvan heeft de politie nu de vijftig meest actieve geselecteerd. Doel is om, net als in Rotterdam, binnen een half jaar een flink aantal van de straat te halen.De problematiek van veelplegers in de Amsterdamse binnenstad verschilt van die in andere wijken, legt Pieplenbosch uit. De meeste overlastveroorzakers wonen niet in het centrum, waardoor de politie ze lastiger in de smiezen kan houden. Elke agent, ook wel daderregisseur genoemd, krijgt een dossier onder zijn hoede. Aan de hand daarvan brengt de politieman– of vrouw alle facetten uit het leventje van de veelpleger precies in kaart, die dan weer worden gedeeld met de hulpverleningsinstanties.

„Ze kijken wie de persoon is, wat voor soort overlast die veroorzaakt, hoe hij of zij leeft en waarvan. Vervolgens zoeken de agenten contact met de veelpleger en volgen ze die", aldus de projectleider. Volgens hem kan de politie ze zo veel nauwlettender in de gaten houden. „Je weet het dan precies als iemand vastzit, wanneer die persoon weer vrijkomt en waar hij dan behoefte aan heeft. De politieman kan dan contact opnemen met hulpverleningsinstanties, die dan weer een uitkering of onderdak kunnen regelen". Op die manier kan de politie veel adequater reageren en belandt de verworven informatie niet op een grote hoop in de computer.

De afgelopen maanden hebben een aantal daderregisseurs tijdens het proefdraaien al een aantal opmerkelijke zaken geconstateerd, vertelt Berend–Jan de Vries, expert op het gebied van veelplegers. Zo merkt de politie nu sneller op wanneer de zorginstellingen het niet redden. „We hadden te maken met een vrouw die heel veel overlast veroorzaakte, ze was verwaarloosd en psychisch in de war. Een paar dagen nadat wij haar hadden opgepakt, liep ze weer op straat. We proberen nu nog meer samen met de hulpverlening te zoeken hoe we verder moeten", aldus De Vries.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer