Buitenland

Britse kiezer rekent af met Labour

LONDEN - De Britse premier Tony Blair brengt wijzigingen aan in zijn regering, na de nederlaag van zijn Labourpartij bij de vrijdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen in Engeland. Dat heeft het bureau van de premier vanmorgen meegedeeld. De verkiezingen zijn zoals werd verwacht uitgelopen op een forse nederlaag voor Labour. De partij verloor ruim 250 zetels.

Buitenlandredactie
5 May 2006 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:43
BLAIR
BLAIR

Winst was er voor de Conservatieve partij en de extreem rechtse British National Party. De Conservatieven behaalden volgens voorlopige cijfers 1567 zetels, een winst van 249. Labour stond op 1044 zetels voor een verlies van 251.Volgens de Britse ochtendkrant The Independent hebben de kiezers Blair „een bloedneus” verkocht. De partij van Blair verloor haar meerderheid in zestien gemeenteraden, waarvan sommige in stadsdelen van Londen, en de Conservatieven wonnen er acht. De BNP won dertien zetels.

Ongeveer 23 miljoen inwoners van Engeland, meer dan de helft van het electoraat van het Verenigd Koninkrijk, konden hun stem uitbrengen. De Labourpartij moest het slechtste resultaat sinds 1963 verwerken. Analisten zeiden van tevoren dat een verlies van meer dan 200 zetels ongekend beroerd zou zijn voor Labour.

De leider van de Conservatieven, David Cameron, toonde zich vanmorgen een gelukkig man. Zijn partij behaalde 40 procent van de stemmen, terwijl Labour terugviel naar 26 procent. Het was het beste resultaat voor de Tories sinds 1992 en het toont aan dat de ruk naar het midden die Cameron aan de sukkelende partij heeft gegeven vruchten afwerpt.

Blair ligt onder vuur vanwege de oorlog in Irak en een aantal recente schandalen. Hij wordt ervan beschuldigd vier geldverstrekkers te hebben voorgedragen voor zetels in het Hogerhuis en zijn vicepremier John Prescott bleek een buitenechtelijke relatie te hebben gehad. Bovendien blijkt van ruim duizend buitenlandse gevangenen na afloop van hun straf niet te zijn nagegaan of ze in aanmerking kwamen voor deportatie.

Het negatieve verkiezingsresultaat zal de roep binnen de Labourpartij versterken dat Blair het roer snel overdraagt aan zijn verwachte opvolger, minister van Financiën Gordon Brown.

Volgens een peiling van de BBC wil 36 procent van de Britten dat Blair direct opstapt. Nog eens 14 procent wil dat hij voor het einde van het jaar zijn biezen pakt.

Blair zal vandaag nog proberen met een herschikking van het kabinet de aandacht af te leiden van het stevige pak slaag dat de Engelse kiezers zijn Labourpartij gaven.

Mogelijke slachtoffers van de portefeuillewisseling zijn vicepremier John Prescott en minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke. Volgens verscheidene Britse media zou Prescott bereid zijn de schuld voor het stembusverlies op zich te nemen.

De twee vooraanstaande ministers zijn niet de enigen die worden geofferd om de Labourregering weer op de rails te krijgen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zou mogelijk een ander departement onder zijn hoede krijgen. Daarmee zou Straw het effect voelen van zijn uitgesproken verzet tegen elke vorm van gewapend ingrijpen tegen Iran. Blair wil die mogelijkheid openhouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer