EP-commissie tegen stamcelonderzoek
BRUSSEL - Een meerderheid van de commissie voor juridische zaken in het Europees Parlement heeft zich donderdag uitgesproken tegen het toekennen van subsidie vanuit de EU voor stamcelonderzoek met menselijke embryo’s.
Later moet het voltallige EP zich nog over dit onderwerp buigen. Dan zou er uiteraard een ander standpunt uit de bus kunnen rollen. De kwestie is aan de orde in het kader van de verdeling van de financiële middelen die de Europese Commissie de komende jaren besteedt aan het stimuleren van wetenschappelijke projecten.Het gebruik van embryo’s stuit op ethische bezwaren omdat dit onvermijdelijk leidt tot de vernietiging van dit menselijk leven in het meest prille stadium. De bevoegdheid te bepalen wat op dit terrein wel en niet acceptabel is, berust overigens bij de afzonderlijke landen. Het debat op het niveau van de Unie gaat alleen over de vraag of er vanuit de gemeenschapskas geld beschikbaar komt voor de betrokken activiteiten in de laboratoria.
Tussen de lidstaten bestaan qua regulering flinke verschillen. In acht ervan, waaronder Duitsland, Italië en Oostenrijk, zijn experimenten in deze sfeer verboden. Groot-Brittannië kent de meest liberale wetgeving.
In Nederland maakt de embryowet het onder strikte voorwaarden mogelijk medisch-wetenschappelijk onderzoek te doen met embryo’s die overblijven na een reageerbuisbevruchting.
Wetenschappers hebben goede hoop dat de omstreden vorm van research de weg baant naar succesvolle behandelmethoden voor diverse ernstige ziekten als Alzheimer, Parkinson en diabetes.
Tegenstanders ervan wijzen erop dat ook gewerkt kan worden met stamcellen van volwassenen. Volgens sommige deskundigen leveren die echter minder goede resultaten op.