Investeringsgroep verhoogt bod op VNU
NEW YORK (ANP) - De investeringsgroep Valcon, die het informatieconcern VNU wil inlijven, heeft zijn bod verhoogd. Het consortium is nu bereid om per aandeel 29,50 euro te betalen, tegen een eerder bod van 28,75 euro.
Het totaalbedrag komt daarmee op 8,7 miljard euro. Dit heeft Valcon donderdag laten weten.De aanmeldingstermijn van het eerdere bod, dat begin april is gelanceerd, zou vanmiddag aflopen. Enkele grootaandeelhouders hadden al min of meer laten weten niet op dat bod in te willen gaan.
Daarmee dreigde een nieuw echec voor het bestuur van VNU, dat vierkant achter de overnamepoging van Valcon staat. Het informatieconcern, in Nederland bekend van marktonderzoeker ACNielsen en het blad Intermediair, ving vorig jaar al bot bij zijn aandeelhouders toen het de Amerikaanse marktonderzoeker IMS Health wilde overnemen.
Het nieuwe bod geldt tot 19 mei. De investeringsmaatschappijen die zijn verenigd in Valcon, AlpInvest, Blackstone, Carlyle, Hellman & Friedman, KKR en Thomas H. Lee hebben besloten dat zij het bod zullen doorzetten als 80 procent van de aandelen is aangemeld. Eerder was de drempel nog 95 procent.
Investeerder Knight Vinke liet gisteravond in een reactie weten ook het nieuwe bod niet te accepteren. De onderneming bezit slechts 1,3 procent van het aandelenkapitaal van VNU, maar was de afgelopen weken de meest uitgesproken tegenstander van de plannen van Valcon en het VNU-bestuur.
Templeton, dat een belang van 14,7 procent houdt, was wel positief. De vermogensbeheerder verklaarde dat acceptatie van het verhoogde bod in het beste belang van zijn fondsen is. Iedere fondsbeheerder mag er van Templeton wel zelfstandig over stemmen. Het beleggingsfonds Fidelity, dat samen met Knight Vinke en Templeton de overname van IMS Health had getorpedeerd, gaf geen reactie. Eerder had Fidelity laten weten dat steun voor het bod van 28,75 euro per aandeel van zijn kant onwaarschijnlijk zou zijn.
Als het bod slaagt, verdwijnt VNU van de beurs in Amsterdam. Het bedrijf was de afgelopen jaren al nauwelijks meer Nederlands te noemen. Het merendeel van de omzet komt uit de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor is verhuisd van Haarlem naar New York.
VNU, in 1964 opgericht als Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven, verkocht in 2000 zijn regionale kranten in Nederland. Een jaar later volgde de verkoop van de publiekstijdschriften. Het concern legt zich nu toe op het verzamelen en verkopen van marktinformatie.