Binnenland

Vitaminepillen thuisbezorgd bij Drentse alcoholisten

ASSEN - Stagiairs die een gezonde maaltijd bij alcoholisten aan huis brengen: in Drenthe is het vanaf september realiteit. Bij wijze van proef ging Bonnie Room (20) de afgelopen drie maanden al langs de deuren van verslaafden. „Vreemd genoeg zetten zij hun huisdier vaak wél het duurste blikvoer voor.”

Mariëlle Buys
5 May 2006 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:43
ASSEN - In Drenthe worden gezonde maaltijden thuisbezorgd bij alcoholisten. Volgens stagiaire Bonnie Room is de opzet geslaagd. „We proberen het alcoholgebruik wel te verminderen, maar het is niet ons eerste punt. Dat zou mensen afschrikken.” Foto RD
ASSEN - In Drenthe worden gezonde maaltijden thuisbezorgd bij alcoholisten. Volgens stagiaire Bonnie Room is de opzet geslaagd. „We proberen het alcoholgebruik wel te verminderen, maar het is niet ons eerste punt. Dat zou mensen afschrikken.” Foto RD

De hbo-v-studente aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle deed mee aan een proefproject in Assen van Verslavingszorg Noord-Nederland.Volgens de coördinator van het project, Jos Oude Bos, kan overmatig drankgebruik in combinatie met een vitamine B1-tekort tot het syndroom van Korsakov leiden. „Op termijn treedt geheugenverlies op. Als je er niet op tijd bij bent, bestaat de kans dat het slachtoffer niet meer in de maatschappij kan participeren en in een gesloten inrichting terechtkomt. Vandaar ons plan om hen bij te voeren”, aldus de projectleider.

Oude Bos wil op deze manier zorgmijders dichter bij de hulpverlener brengen. Daarnaast moet het initiatief de verslaafden een sociaal praatje opleveren. Meestal wonen ze alleen en leven ze een geïsoleerd leven. „Het eten dient natuurlijk ook als binnenkomer”, zegt de coördinator.

Die opzet is geslaagd, blijkt uit Rooms ervaringen. Twee keer in de week bracht ze drie alcoholisten vitaminepreparaten en twee maaltijden, waarvan één voor de dag erop. Steeds rond dezelfde tijd, „want het is belangrijk dat ze een beetje structuur krijgen.”

Gemiddeld bleef Room zo’n drie kwartier in huis. „Nee, in die tijd aten ze niet. Het zijn diepvriesmaaltijden, aardappels met groente en vlees, lasagne, snert, van alles. Ze kunnen ze opeten wanneer ze willen. Ik hoorde ook wel eens: „Ik heb de maaltijd niet opgekregen, hoor.” Niet vreemd, want door alcohol vermindert de eetlust.”

Het viel Room op dat bijna elke verslaafde huisdieren houdt. „Die beesten eten altijd blikjes Whiskas of iets dergelijks, de duurste die er bestaan. Een man had een jack russell, dat hondje was z’n alles, hij was er zó goed voor.”

Het hoofddoel van het project is dat de alcoholisten aansterken, zegt Room. „We proberen het alcoholgebruik wel te verminderen, maar het is niet ons eerste punt. Dat zou mensen afschrikken.”

Coördinator Oude Bos gaat de proeftuin verder uitbouwen. Nu Rooms stage is afgelopen, bezorgt hij zelf de maaltijden bij de drie cliënten, maar in september start hij met een nieuwe groep stagiairs. Zijn cliëntenkring kan daarom uitbreiden.

De maaltijden krijgt Verslavingszorg Noord Nederland tegen gereduceerd tarief van een cateringbedrijf uit Assen. Oude Bos is daar er blij mee, maar voor de toekomst staat hem toch iets anders voor ogen. Zijn ideaal is een kookproject, waarbij verslaafden die redelijk goed functioneren het eten bereiden.

„Dan zouden we drie vliegen in één klap slaan. De alcoholisten hebben een goede maaltijd, studenten een goede stageplaats en verslaafden die in het rehabilitatieproces zitten een zinnige tijdsbesteding, waarin ze leren voor zichzelf te zorgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer