Groen licht voor detentieboot Dordrecht
DORDRECHT - Dordrecht krijgt evenals Rotterdam een detentieboot waarop illegale vreemdelingen worden vastgehouden.
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten te voldoen aan het verzoek van het ministerie van Justitie om voor vijf jaar een bajesboot in Dordrecht af te meren. Burgemeester Bandell kon donderdag nog niet aangeven wanneer de boot arriveert. Het schip is al omgebouwd en ligt in een van de Dordtse havens. De definitieve vergunning is nog niet verleend; daar gelden de gebruikelijke procedures voor. De komst van de boot levert 150 arbeidsplaatsen op. Ook ontvangt de gemeente 80.000 euro per jaar aan havengeld.
De bajesboot, die in de Tweede Merwedehaven komt te liggen, biedt plaats aan ten hoogste 496 vreemdelingen, van wie identiteit en nationaliteit nog niet zijn vastgesteld. Het gaat niet om uitgeprocedeerde asielzoekers en er komen ook geen vrouwen of kinderen op de boot, aldus Bandell.
Bandell, voorzitter van het VNG-platform asielzoekers, legde uit dat hij persoonlijk niet gecharmeerd is van het vreemdelingbeleid van het kabinet, maar dat hij vond dat Dordrecht het verzoek van justitie serieus moest nemen. „We hebben de aanvraag voor een ligvergunning net zo behandeld als die voor een ander willekeurig schip.”
Voor de plek in de Tweede Merwedehaven is gekozen omdat de boot vlak dan bij de penitentiaire inrichting Dordtse Poorten ligt en gebruik kan maken van bijvoorbeeld de medische voorzieningen van de gevangenis.
Het college heeft TNO ingeschakeld om onderzoek te doen naar de (brand)veiligheid op de boot, mede naar aanleiding van de brand in het uitzetcentrum bij Schiphol en een artikel dat onlangs in weekblad Vrij Nederland verscheen over de slechte omstandigheden in dit soort inrichtingen. Volgens Bandell zit het met de veiligheid wel goed. De burgemeester heeft de verzekering gekregen dat de boot een sprinklerinstallatie krijgt.
De detentieboten in Rotterdam hebben vaak te maken gehad met ontsnappingen. Daar maakt Dordrecht zich geen zorgen om. „Het gaat hier niet om misdadigers. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de boot zo lek is als een mandje, maar er is geen man overboord als er een illegaal ontsnapt”, aldus Bandell.
Justitie streeft naar in totaal vijf detentieboten en heeft ook een verzoek ingediend bij de gemeente Krimpen aan den IJssel. De boten zijn bedoeld als tijdelijke oplossing totdat het aantal penitentiaire inrichtingen is uitgebreid. Door verplaatsing van de groep illegale vreemdelingen komt er meer celruimte vrij voor onder anderen veelplegers.