Notaris: Bosgrondkopers kenden risico’s van deal
De Bennekomse notaris mr. T. Miedema zegt dat de vele tientallen kopers van Veluwse bosgrondpercelen wisten welke risico’s ze liepen. Naar zijn zeggen waren ze goed geïnformeerd.
Miedema verklaarde maandag tegenover de Kamer van Toezicht in Arnhem dat hij niet wist dat de kopers waren misleid. Hij zegt nooit advertenties te hebben gezien waarin gesuggereerd werd dat „te zijner tijd” op de bosgrondpercelen gebouwd mocht worden. Hij vindt dat hem geen blaam treft.
De Bennekomse notaris is door kopers van bosgrondpercelen aangeklaagd bij de Kamer van Toezicht omdat ze vinden dat hij hen had moeten wijzen op de risico’s die ze liepen. Zij kochten Veluwse bosgrond van Loohuis Bathmen BV, die in advertenties in landelijke en regionale kranten de verwachting wekte dat de grond een andere bestemming zou krijgen. De prijzen die het bedrijf hanteerde, lagen doorgaans ver boven de marktwaarde van bosgrond. Miedema is huisnotaris van Loohuis.
Kopers ontdekten naderhand dat het was uitgesloten dat op hun kavel gebouwd mocht worden. Een halfjaar geleden werd nog eens schriftelijk door de provincie Gelderland bevestigd dat „op het bosperceel dat u nu in bezit heeft nooit sprake zal kunnen zijn van enige bebouwing.”
De Alphense advocaat mr. J. Verhoeven, bij wie zich een vijftigtal gedupeerden heeft gemeld, wees de Kamer van Toezicht erop dat een notaris verplicht is om kopers van onroerend goed zo goed mogelijk over hun aankoop te informeren. Hij vindt dat Miedema ernstig tekort is geschoten.
„Waardeloos”
„Heeft u nooit gedacht: Wat moeten al die mensen met die waardeloze stukjes grond?” wilde een lid van de kamer van de notaris weten. Nee, die vraag was blijkens zijn reactie nooit bij hem opgekomen. Hij zei de kopers op de risico’s te hebben gewezen, maar niet geweten te hebben dat ze zulke hoge verwachtingen hadden van de toekomstige bestemming. Bovendien was hij naar zijn zeggen niet zo thuis in dit onderdeel van de markt. Verkooptransacties van bosgrond deed hij verder zelden.
Dat ontlokte de kamer de vraag: „Maar dacht u dan niet: Er worden opeens honderden percelen verkocht, wat is hier loos?” Ook die vraag had de notaris zichzelf nooit gesteld. „Er is kennelijk vraag naar bosgrond”, was zijn reactie.
Spaargeld
Mr. A. Knigge, die optrad als raadsman van de Bennekomse notaris, wees erop dat zich ook kopers hebben gemeld die wel tevreden zijn met hun bosgrondperceel. De drijvende kracht achter de actie tegen de notaris is volgens hem een speculant die spijt heeft van zijn aankoop.
Daar stelde Verhoeven het voorbeeld tegenover van een ouder echtpaar dat van het spaargeld de grond had gekocht omdat ze met hun gehandicapte zoon graag buiten wilden wonen. Veel kopers zouden volgens hem van de transactie hebben afgezien als de notaris een actievere rol had gespeeld en hen had gewezen op de grote risico’s. De Kamer van Toezicht zal binnen acht weken uitspraak doen.
Een aantal kopers van bosgrond is ook een civiele procedure begonnen. Zij eisen dat Loohuis Bathmen de grond terugneemt en de aankoopprijs vermeerderd met rente terugstort. In de uitgebrachte dagvaarding zeggen zij misleid en bedrogen te zijn. De zaak dient bij de rechtbank in Zutphen, die binnenkort een eerste uitspraak zal doen.