Supers richten zelf illegale wisselbalie in
Winkeliers worden in de aanloop naar invoering van de euro steeds creatiever. Supermarkthouder A. van der Velden van Super De Boer in Helmond richt een aparte wisselbalie in. Hij is niet de enige, maar veel collega’s willen hun naam in dit verband niet genoemd zien. „Het mag toch niet?” Dat klopt, maar de kans dat zij worden aangepakt, is erg klein.
In de periode van 1 tot 28 januari bestaan de euro en de gulden naast elkaar. De zogenoemde toonbankinstellingen, zaken met een kassa, worden dan gebruikt om de euro’s op de markt te krijgen. Wie met guldens betaalt, krijgt euro’s terug als wisselgeld.
Van der Velden heeft zelf bedacht dat een aparte wisselbalie de enige mogelijkheid is om de periode dat de gulden en de euro naast elkaar bestaan goed door te komen. „Ik heb heel goeie meiden achter de kassa zitten. Maar er moeten geen gekke dingen bijkomen, dan worden ze horendol”, aldus Van der Velden.
Hij vreest anders, zoals zo veel collega’s, lange rijen voor de kassa. „Ik heb liever een rij voor de wisselbalie.” Van der Velden is absoluut niet bang voor De Nederlandsche Bank (DNB). „Laat ze maar komen, dan kan ik het ze uitleggen”, zegt hij strijdlustig. „Het is toch al van de zotte dat wij ervoor moeten zorgen dat de mensen eurobiljetten krijgen.”
DNB laat in een reactie weten dat het niet is toegestaan een wisselkantoor te openen in een winkel. „Het wisselen van geld valt onder ons toezicht”, aldus een woordvoerder. „Maar het is voor ons onmogelijk te zien wat er in alle winkels in Nederland gebeurt.” Branchevereniging MKB kent de plannen van de winkeliers ook. „Maar we raden het in alle gevallen af”, aldus een woordvoerster gisteren.
Blinden
De Rabobank gaat samen met de Nederlandse Federatie voor Blinden en Slechtzienden (NFBS) voorlichting geven over de euro. De trainingsprogramma’s zijn bedoeld om visueel gehandicapten bekend te maken met de nieuwe munt en ze eraan te laten voelen. De voorlichtingsbijeenkomsten beginnen eind deze maand. Vanuit de zorginstellingen in elke regio worden diverse trainingen verzorgd.
De NFBS had behoefte aan de voorlichting omdat er vanuit de achterban veel vragen kwamen over de wijze waarop de verschillen tussen de afzonderlijke euromunten en –biljetten kunnen worden gevoeld.
Vaticaanstad, dat geen lid van de Europese Gemeenschap is, voert per 1 januari wel de euro in. Dankzij een overeenkomst met Italië wordt het Vaticaan via een achterdeur in zekere zin toch lid van de EU. Tot dusver siert een afbeelding van de paus de lires die als opschrift Cittá del Vaticano hebben. Na nieuwjaar staan het pauselijk conterfeitsel en het bovengenoemde opschrift op de Vaticaanse euro’s. Ook San Marino, nog zo’n dwergstaat op de Italiaanse laars, doet met de euro mee.