Amerikaanse onderminister in Abuja voor Darfur–overleg
ABUJA (AP) – De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Robert Zoellick heeft zich dinsdag gemengd in de vredesbesprekingen tussen de Sudanese regering en de rebellen uit Darfur.
Onder leiding van de Afrikaanse Unie wordt in Abuja gepoogd voor de deadline van middernacht een akkoord te sluiten, maar in ieder geval één rebellengroep heeft al aangegeven pessimistisch te zijn over de mogelijkheid een voor alle partijen acceptabele deal te sluiten. Een eerdere deadline, van zondag, werd wegens onvrede bij de rebellen al 48 uur uitgesteld, en mogelijk wordt de deadline dinsdag opnieuw twee dagen uitgesteld.De Sudanese regering was zondag al bereid het ontwerpakkoord dat toen op tafel lag te ondertekenen, maar de rebellengroepen hadden nog hun bedenkingen. Die willen onder meer dat Sudan een derde vice–president krijgt die uit Darfur afkomstig is en dat de drie deelstaten die nu Darfur vormen worden samengevoegd, zodat de regio meer politiek gewicht krijgt. Bovendien moet Darfur meer autonomie worden verleend en moeten er garanties komen dat de vele vluchtelingen veilig kunnen terugkeren naar hun huizen.
AU–onderhandelaar Salim Ahmed Salim zei dat dinsdag een comprimisvoorstel werd besproken waarmee grotendeels aan de eisen van de rebellen tegemoet zou worden gekomen. Darfur zou een tijdelijke regering moeten krijgen en in 2010 zou over samenvoeging van de deelstaten een referendum worden gehouden. In plaats van een derde vice–president zou een presidentieel adviseur uit Darfur worden aangesteld die alle bevoegdheden van een vice–president zou krijgen. De regering kan zich hierin volgens Salim vinden, en heeft toegezegd de Janjaweed te zullen ontwapenen en miljoenen euro’s uit te zullen geven aan de ontwikkeling van Darfur als de rebellen het ontwerpakkoord ondertekenen. Ook zouden slachtoffers van het geweld financieel gecompenseerd worden.
Tientallen jaren van stammenconflicten om land en water mondden in 2003 uit in een burgeroorlog, toen enkele groepen die de door Arabieren gedomineerde Sudanese regering ervan beschuldigen Darfur te verwaarlozen de wapens opnamen. De regering zette daarop volgens internationale waarnemers Arabische milities (de Janjaweed) in, die moordend en verkrachtend rondtrokken en talloze dorpen platbrandden. Meer dan 180.000 mensen zijn de afgelopen twee jaar in Darfur door het conflict om het leven gekomen en meer dan twee miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven.