Wereldkundig
De crisis in Darfur, de lege Haagse cel voor generaal Mladic, de memento mori’s over de overleden president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Paul Spiegel, de Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer en een van de invloedrijkste economen van de twintigste eeuw, John Kenneth Galbraith, beheersen de kolommen van de buitenlandse kranten.
The New York Times
Amerika maakt zich druk over de door oorlog getroffen Sudanese provincie Darfur. The New York Times bericht het volgende.„De Verenigde Staten hebben bijna al hun hoop op een resolutie voor de crisis gevestigd op de vredesbesprekingen in Abuja. Een mislukking daarvan zal de regering-Bush achterlaten zonder een levensvatbare optie om het geweld in de nabije toekomst te stoppen. In Washington zei viceminister voor Buitenlandse Zaken en Sudangezant Robert B. Zoellick in een interview dat de partijen hun scope van de te bespreken agendapunten hebben beperkt. „Ik ben bemoedigd, maar de klus is nog niet geklaard”, zei hij. Autoriteiten van de Afrikaanse Unie zeggen dat ze ten minste een gedeeltelijke doorbraak verwachten die verdere onderhandelingen toestaat. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice merkte het afgelopen weekend op dat de Verenigde Staten een van de meest actieve staten zijn die proberen de crisis op te lossen.”
Süddeutsche Zeitung
De Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung rekent keihard af met de 53-jarige Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, bijgenaamd Douste-Blabla.
„Hij verwisselde Taiwan herhaaldelijk met Thailand en Kroatië met Kosovo, zou naar verluidt een luxe hotelkamer van Mamounia in Marrakech voor 30.000 euro naar de knoppen hebben geholpen en vroeg zich in het Holocaustmuseum in Jeruzalem af waarom in de Tweede Wereldoorlog in Engeland geen Joden zijn vermoord. Volgens persberichten liet hij zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice afzeggen - of ze na het weekend hem nog een keer telefonisch wil benaderen want hij is in het zuiden des lands en heeft geen tolk of adviseur bij de hand. Voor zijn medewerkers is het duidelijk: Philippe Douste-Blazy is Mister Bluff.”
Le Monde
Volgens het Franse dagblad Le Monde stort de Venezolaanse president Hugo Chavez de gemeenschap van Andeslanden regelrecht in een crisis.
„Op 27 april heeft Chavez zijn Colombiaanse evenknie ervan beschuldigd bigamie te bedrijven omdat hij probeert de Andesintegratie in overeenstemming te brengen met handel met de Verenigde Staten. Die twee zijn onverenigbaar, verzekerde hij. President Alvaro Uribe heeft scherp geantwoord dat hij dan liever polygamie bedrijft, want hij wenst goede commerciële relaties met iedereen: de Andesgemeenschap, de Mercosur (die Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay verenigt), de VS, China et cetera.”
Granma
Bolivia heeft zich zaterdag aangesloten bij de Cubaans-Venezolaanse handelsalliantie die de Amerikaanse invloed in Zuid-Amerika moet terugdringen. De spreekbuis van de communistische Cubaanse regering, Granma, juicht in alle toonaarden.
„Het uur van Latijns-Amerika is aangebroken. Bolivia heeft het Bolivaars Alternatief voor Amerika ondertekend en het Verdrag van Handel tussen de Volken. Op de eerste verjaardag na het initiatief voor het Alba tussen Cuba en Venezuela spreken de cijfers van een nieuw integratiemodel op basis van gelijkheid en respect. Fidel heeft op het Plein van de Revolutie de dubbele moraal van de Verenigde Staten en hun vermeende strijd tegen het terrorisme veroordeeld. (…) Cuba staat dit keer niet alleen in de strijd. Het Bolivaars Venezuela van Hugo Chavez en het door de Indiaanse leider Evo Morales bestuurde Bolivia vergezellen ons.”
Boston Globe
De adoptie van Chinese kinderen in de Amerikaanse staat Massachusetts loopt met 6 procent terug, voornamelijk vanwege een scherpe afname van het aantal baby’s in China als gevolg van de stagnerende lokale economie, aldus de Boston Globe. Maar dat is niet het enige argument van de dalende curve uit China.
„De afname is grotendeels het resultaat van het besluit van de Chinese regering om het aantal alleenstaanden dat adopteert, fors in te perken. Lokale autoriteiten melden dat de Chinese regering deze regels oplegt nadat zij in moeilijkheden is gekomen door publiciteit in de jaren negentig van de vorige eeuw over homoparen in de VS die Chinese baby’s grootbrengen. Agentschappen zeggen dat Chinese autoriteiten niet meer dan 8 procent van de te adopteren kinderen van het land naar alleenstaande mensen laten gaan. Peking vraagt nu bij alle adoptieaanvragen een verklaring te tekenen dat de adoptiefouder niet de homoseksuele of lesbische geaardheid heeft. (…)
Lillian Zhang, uitvoerend directeur van China Adoptie met Liefde, zegt het komende decennium een dramatische terugval te verwachten in Chinese plaatsingen in heel het land, omdat er minder kinderen beschikbaar zullen zijn. Ze zegt dat de Chinezen nu ook eigen burgers aanmoedigen om zelf te adopteren.”
Samenstelling: Marie van Beijnum