Bush wil bedrijfsfraudeurs langer opsluiten
De Amerikaanse overheid gaat bedrijfsfraudeurs harder aanpakken. De maximale gevangenisstraf voor fraude wordt opgetrokken van vijf naar tien jaar en er komt een speciaal onderzoeksteam dat frauduleuze handelingen in het Amerikaanse bedrijfsleven moet opsporen.
Dit zijn de belangrijkste maatregelen die president George Bush later op de dinsdag zal aankondigen op Wall Street om het vertrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven te herstellen. Bush spreekt rond 17.30 uur Nederlandse tijd, maar enkele maatregelen lekten al vroegtijdig uit.
De Amerikaanse regering ziet zich genoodzaakt op te treden, omdat het bedrijfsleven in de Verenigde Staten ernstig in diskrediet is gebracht door boekhoudkundig gesjoemel bij grote bedrijven als Enron en WorldCom. Deze praktijken gingen vaak gepaard met extreme vormen van zelfverrijking door topbestuurders.
Bush hoopt met langere gevangenisstraffen directieleden af te schrikken te sjoemelen met de boekhouding. Ook het vernietigen van documenten, zoals bij Enron op grote schaal gebeurde nadat het energieconcern was beschuldigd van dubieuze boekhoudpraktijken, en obstructie van de rechtsgang moet harder worden aangepakt, aldus de president. Hij zal nieuwe wetgeving aan het Amerikaanse Congres voorleggen.
Bush hoopt boekhoudschandalen tevens uit te bannen door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC meer armslag te geven. Bush riep het Congres op zo snel mogelijk in te stemmen met zijn eerdere voorstel om 20 miljoen dollar extra aan de SEC over te maken. Volgend jaar krijgt de beurscommissie nog eens 100 miljoen dollar extra, waardoor haar begroting in totaal met eenvijfde omhooggaat.
De SEC krijgt in de voorstellen van Bush meer bevoegdheden, zoals de mogelijkheid om dubieuze betalingen te blokkeren aan bestuurders van ondernemingen die te maken hebben met fraudeonderzoeken.
Bush doet ook een oproep tot een ethisch reveil bij het bedrijfsleven zelf. Hij hoopt dat ondernemingen er echt werk van maken om de meerderheid van hun directies uit onafhankelijke leden te laten bestaan. Bovendien wil hij dat topbestuurders meer inzicht geven in hun persoonlijke inkomens. De beloning via opties moet altijd aan de aandeelhouders worden voorgelegd, vindt Bush.