Dag van de Arbeid massaal gevierd
ZURICH - Honderdduizenden mensen in Azië en Europa hebben maandag op de Dag van de Arbeid betoogd voor de rechten van arbeiders. In veel landen, zoals de Filipijnen, Rusland en Duitsland, richtten de demonstranten zich ook tegen het beleid van de regering.
De 1 meibetogingen in het Zwitserse Zürich en in de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn uitgelopen op rellen. Agenten in Stockholm hielden 130 jongeren aan die in een winkelstraat in het centrum stoelen van terrassen door winkelruiten smeten.Volgens de politie behoorden de arrestanten tot de groep ”Eis de stad weer op”, die zich tegen de gevestigde orde keert en al eerder bij 1 meibetogingen met de politie slaags is geraakt. Agenten gebruikten de wapenstok om de menigte te verspreiden.
In Zürich raakten ongeveer 600 jongeren slaags met de politie. De politie zette waterkanonnen en traangas in en grendelde het centrum af. De betogers richtten vernielingen aan.
De autoriteiten in de Filipijnen schakelden 5000 agenten in om een herhaling van de rellen van vijf jaar geleden te voorkomen. Militairen en agenten kwamen toen in botsing met aanhangers van de afgezette president Joseph Estrada. Veel betogers eisten niet alleen hogere lonen en lagere brandstofprijzen, maar ook het aftreden van president Gloria Arroyo. Zij is de afgelopen tijd beschuldigd van fraude bij haar herverkiezing twee jaar geleden.
De Turkse politie hield tientallen mensen aan die deelnamen aan demonstraties waarvoor de regering geen vergunning had verleend. De televisie liet zien hoe de oproerpolitie linkse demonstranten op het Taksimplein, in het hart van de hoofdstad Istanbul, hard aanpakte. In heel Turkije werden ongeveer 85 mensen aangehouden. Betogingen die wel waren toegestaan, trokken duizenden mensen.
In Rusland namen tienduizenden mensen deel aan demonstraties tegen het sociale beleid van president Poetin. Onder hen waren aanhangers van de communistische oppositie, maar ook leden van de regeringspartij Verenigd Rusland. In de hoofdstad Moskou noemde burgemeester Joeri Loesjkov het minimumloon van 1100 roebel (ongeveer 30 euro) per maand „een echte schande.” Anderen riepen Poetin op de inkomsten uit de export van olie en gas aan de noden van de bevolking te besteden.
Zoals elk jaar gingen in Duitsland honderdduizenden vakbondsleden de straat op. Tijdens de ongeveer 500 betogingen, waaraan volgens de vakcentrale DGB ruim 500.000 mensen deelnamen, uitten sprekers kritiek op het economische en sociale beleid van de regering van christendemocraten en sociaaldemocraten.