Kerk & religie

Servië akkoord met omstreden religiewet

BELGRADO - De Servische president Boris Tadic heeft zijn handtekening gezet onder de godsdienstwet die de gevestigde kerken, de islam en het jodendom een bevoorrechte status geeft.

Kerkredactie
1 May 2006 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

Dat maakte de Noorse nieuwsdienst Forum 18 bekend.In de nieuwe wet erkent de Servische regering alleen die godsdienstige gemeenschappen volledig die er al waren ten tijde van het Koninkrijk van Joegoslavië, tussen 1918 en 1941. Het betreft de Servisch-Orthodoxe Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk, de islamitische geloofsgemeenschap, de joodse gemeenschap, de Slowaakse lutheranen, de Hongaarse en de Duitse Lutherse Kerken, en de Hongaars-Gereformeerde Kerk.

Deze zeven denominaties zullen „substantiële financiële steun” van de staat ontvangen en het recht om huwelijken te voltrekken, begrafenissen te leiden en bevolkingsregisters bij te houden. Andere godsdienstige groeperingen -zoals de baptisten, de pinksterkerken en de Zevende-dags Adventisten- krijgen deze rechten niet.

President Tadic gaf vorige week donderdag zijn goedkeuring aan de wet, hoewel hij openlijk erkende dat deze in strijd is met de Europese Conventie van de Mensenrechten. Hij hield het parlement voor dat de wet in de toekomst moet worden aangepast.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa uitten nog vorige week dinsdag hun grote zorgen over de „tekortkomingen” in de wet, die volgens hen in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst. Ook protestantse leiders en Jehova’s Getuigen hebben de wet sterk bekritiseerd. Zij keren zich vooral tegen een bepaling die op het laatste moment aan het wetsvoorstel werd toegevoegd, waarin staat dat alle niet-traditionele godsdienstige groeperingen „onwettig” zijn. Veel van deze kerken bestaan al zo’n 150 jaar in Servië.

Volgens Aleksandar Mitrovic, president van de Evangelische Alliantie in Servië, wordt de wettige status van protestantse kerken en andere kleine godsdiensten meer dan ooit bedreigd. „Volgens artikel 18 van de wet moet iedereen die niet is erkend als een ’traditionele’ godsdienstige groepering, de overheid voorzien van informatie over het aantal leden, de organisatie, de doelen en de financiën. En dit is slechts een van de discriminerende artikelen in de nieuwe wet”, aldus Mitrovic.

Religiewet Servië
- Zeven godsdienstige gemeenschappen krijgen bevoorrechte status.
- Staat belooft substantiële financiële steun en recht huwelijken te voltrekken.
- Baptisten en pinksterkerken moeten overheid voorzien van informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer