Economie

Zeven landen open voor werkers uit het oosten

BRUSSEL (ANP) - Vier West-Europese landen hebben in de afgelopen nacht onbeperkt hun grenzen geopend voor werknemers uit Oost-Europa. Griekenland, Spanje, Finland en Portugal sluiten zich aan bij de drie landen die twee jaar geleden al de beperkingen ophieven. Dat waren Groot-Brittannië, Ierland en Zweden.

1 May 2006 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

Maandag is het precies twee jaar geleden dat de Oost-Europese landen toetraden tot de Europese Unie. Destijds was afgesproken dat West-Europese landen tot uiterlijk 2011 Oost-Europese werknemers mochten blijven weren. Die landen vreesden een toevloed van Polen en andere veelal goedkoper werkende Oost-Europese werknemers.Nederland en vier andere West-Europese landen openen de grenzen geleidelijk. Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk doen dat per sector; Italië heeft zijn quotum voor buitenlandse werknemers bijna verdubbeld.

De Europese Commissie vindt de uitgebreidere openstelling een groot succes. „Een paar maanden geleden had niemand verwacht dat de helft van de West-Europese landen geen enkele beperking meer zou hebben en dat de meeste andere landen hun beperkingen zouden afzwakken”, zei Europees commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) gisteren tegen de nieuwssite EU-Observer.

De Europese Commissie had steeds gezegd dat de komst van legale Oost-Europese werknemers geen problemen veroorzaakt. In bijna geen enkel EU-land vormen zij meer dan 1 procent van de beroepsbevolking.

Alleen Duitsland, Oostenrijk en Denemarken houden hun grenzen voorlopig potdicht voor Oost-Europese werknemers. De eerste twee landen hebben al gezegd dat vol te willen houden tot de laatst mogelijke dag in 2011.

Later dit jaar moeten de 25 EU-landen overigens beslissen over soortgelijke toegang voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. Die twee landen treden naar verwachting op 1 januari toe tot de Europese Unie.

Poolse bedrijven zoeken onderwijl steeds meer werknemers in Duitsland, aldus gisteren een woordvoerder van de Duitse editie van Monster, een website met vacatures, in de Duitse krant Der Tagesspiegel am Sonntag.

Volgens woordvoerder Kai Deininger van Monster bieden Poolse bedrijven op de Duitse editie van de website per maand 3600 banen aan. Dat is twee keer zo veel als in de eerste maanden van 2005, toen de website net in het leven was geroepen. Woordvoerster Monika Varnhagen van het arbeidsbureau in Duitsland bevestigt dat Duitse werknemers steeds meer in trek raken bij werkgevers in Polen.

Volgens Der Tagesspiegel zoeken steeds meer op Polen op de Duitse arbeidsmarkt naar mensen omdat er in het Oost-Europese land behoefte is aan geschoold personeel. Er is onder meer gebrek aan technisch opgeleid personeel voor de auto-industrie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer