VS kiezen weg van diplomatie met Iran
SOFIA - De Verenigde Staten kiezen vooralsnog de weg van harde diplomatie, nu Iran weigert de praktijk van uraniumverrijking te stoppen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, wil niet weten van een militair ingrijpen.
De Nederlandse minister Bot liet zich vrijdagmorgen tegenover de Nederlandse pers ontvallen het „zeer opmerkelijk” te vinden dat zijn Amerikaanse collega, Condoleezza Rice, donderdagavond tijdens een diner in de Bulgaarse had gezegd „er niet over te piekeren militair in te grijpen in Iran. Amerika kiest voor de diplomatieke weg. Zelf geloof ik ook dat de meeste kans op succes bestaat als de internationale gemeenschap als een gesloten blok optreedt.”NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer wilde tijdens zijn persconferentie de uitlatingen van Rice niet bevestigen. „Ik kan niet vertellen wat er tijdens een besloten bijeenkomst is gezegd. Wel is tijdens ons diner het belang van het diplomatieke proces onderstreept.” Op basis van anonimiteit wilden NAVO-bronnen echter wel bevestigen dat Rice deze uitlatingen had gedaan.
Ook een woordvoerder van de Amerikaanse NAVO-delegatie ontkende de lezing van minister Bot niet, maar verwees naar Rice’ uitlatingen tijdens haar persconferentie donderdagavond.
Daar zei de Amerikaanse minister het „onwaarschijnlijk” te vinden dat Teheran zich zal neerleggen bij de internationale eis van de Veiligheidsraad om te stoppen met het verrijken van uranium. Het Westen verdenkt Iran ervan te werken aan een kernbom.
Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bolton, tekende aan dat de VS de diplomatieke weg moeten blijven bewandelen. Hij vindt wel dat een resolutie gebaseerd moet zijn op hoofdstuk zeven van het VN-Handvest. Dat betekent dat de deur formeel wordt geopend naar sancties en mogelijk zelfs naar de inzet van geweld.
De Amerikaanse president George Bush zei in een reactie met andere landen te zullen samenwerken om een diplomatieke uitweg uit de crisis te vinden. Dat Iran er blijk van geeft zich niets van de rest van de wereld aan te trekken vond Bush niet ontmoedigend, zei hij. „Ik denk dat de diplomatieke mogelijkheden nog maar net beginnen.” Ook andere staats- en regeringsleiders lieten weten te willen vasthouden aan diplomatiek overleg.
Rice kan rekenen op de steun van de NAVO-bondgenoten voor een harde diplomatieke lijn tegenover Iran inzake zijn omstreden atoomprogramma, zo bleek vrijdag op de tweede en laatste dag van de NAVO-top in Sofia.