„De Nederlandsche Bank komt afspraken niet na"
AMSTERDAM (ANP) – Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) moest zich vrijdag voor de rechter verdedigen over de wijze waarop het faillissement van de Amsterdamse bank Van der Hoop wordt afgewikkeld. Ontevreden rekeninghouders hadden DNB voor de rechter gedaagd omdat zij vinden dat de toezichthouder zich niet houdt aan toezeggingen over financiële compensatie.
„Het gaat hier simpelweg om het nakomen van een toezegging", constateerde advocaat W. van Andel. Hij vertegenwoordigt rekeninghouders die zich hebben verenigd in de Stichting Hoop–Verlies. Zij pakken DNB aan omdat deze een uitleg over de werking van een garantieregeling voor gedupeerde rekeninghouders probeert in te slikken.DNB heeft eind maart een verklaring de deur uitgedaan waaruit iedereen concludeerde dat de garantieregeling een aanvullende regeling is. Dat zou betekenen dat rekeninghouders eerst 65 procent van hun spaarbedrag via de curatoren bij het failliete Van der Hoop terugkrijgen. Vervolgens zouden zij voor een bedrag van maximaal 40.000 euro kunnen aankloppen bij DNB om hun verlies verder te compenseren. De toezichthouder beheert het compensatiefonds, dat wordt gefinancierd met geld van de banken in Nederland.
Volgens de centrale bank interpreteren de rekeninghouders de toezeggingen van vorige maand onjuist, omdat zij „onderuit de kan nog een extraatje willen halen." Advocaat D. Scheurleer noemde het „een misvatting" dat de garantieregeling een aanvullende regeling is. De eis van de rekeninghouders zou het compensatiefonds tussen de 5 miljoen en 10 miljoen euro extra kosten.
DNB vecht daarom de uitkering van 65 procent aan, waartoe de curatoren en de rechter–commissaris besloten hebben. Klanten van de bank kunnen het geld begin mei tegemoet zien, terwijl de garantieregeling tot 22 mei loopt. De toezichthouder probeert de uitdeling op die manier te vertragen tot de dag dat de compensatieregeling sluit. „Het is voor de rekeninghouders ongewis tot wanneer DNB de blokkatie–actie aanhoudt”, aldus advocaat van Andel.
De raadsman stelde voor de rechtbank in Amsterdam dat rekeninghouders in de problemen komen door het uitstel dat DNB beoogt. Hij noemde het voorbeeld van een 71–jarige Amsterdammer met een klein pensioen die afgelopen zomer zijn huis heeft verkocht en de opbrengst bij Van der Hoop op een rekening zette vanwege de aantrekkelijke rente die de bank bood. Half mei wordt zijn nieuwe woning opgeleverd, maar de laatste betalingstermijn kan hij nu niet voldoen. „Hij komt in acute problemen. De vraag is of DNB dat voor lief neemt."
De uitspraak is donderdag 4 mei.