VS trekken de handen af van evacués Katrina
HOUSTON - Duizenden geëvacueerde gezinnen die na de orkaan Katrina door de Amerikaanse overheid huisvesting voor een langere periode kregen aangeboden, hebben te verstaan gekregen dat ze niet langer in aanmerking komen voor die voorziening. Dat heeft The New York Times donderdag gemeld op gezag van overheidsfunctionarissen.
Volgens de krant heeft de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA bijna een derde van de 55.000 gezinnen die huisvesting voor een jaar kregen toegewezen, de wacht aangezegd. De gezinnen die wel op onderdak kunnen blijven rekenen, moeten voortaan hun eigen gas- en elektriciteitsrekening betalen.Volgens de FEMA hebben lokale functionarissen in door Katrina getroffen gebieden veel mensen ten onrechte voorgehouden dat ze een jaar recht zouden hebben op gratis huisvesting. Lokale functionarissen in het zuiden van de VS stellen dat de FEMA de toezeggingen wel degelijk heeft gedaan.
De federale dienst ligt al geruime tijd onder vuur, omdat de instantie zou hebben gefaald tijdens en na Katrina. Voor de opvang in hotels van geëvacueerden zou veel te veel geld zijn betaald. Circa 900.000 vermeende slachtoffers kregen financiële steun op grond van valse identiteitsgegevens.
Volgens een Senaatscommissie heeft de FEMA zo slecht gefunctioneerd dat het aanbeveling verdient het agentschap op te heffen. De FEMA zou moeten worden vervangen door een nieuwe instantie, die een groter budget en meer andere middelen zou moeten krijgen, schreef The New York Times donderdag. Michael Brown, die de FEMA leidde ten tijde van de orkaan Katrina, nam tijdens de nasleep van de storm ontslag, na scherpe kritiek op zijn functioneren.
Het Witte Huis wees de suggestie om de FEMA op te heffen donderdag direct van de hand. „We staan aan het begin van een nieuw orkaanseizoen. Het is nu niet de juiste tijd om met organisaties te gaan schuiven”, aldus Fran Townsend, adviseur van president Bush op het gebied van binnenlandse veiligheid.
De Amerikaanse president Bush heeft donderdag een bezoek gebracht aan het door de orkaan Katrina deels verwoeste New Orleans. Het was het elfde bezoek van Bush aan de getroffen zuidelijke kustregio sinds de ramp eind augustus vorig jaar. Bush beloofde in New Orleans een betere aanpak van de gevolgen van toekomstige catastrofale orkanen.
Zeven maanden na de verwoestende orkaan ligt New Orleans nog altijd bezaaid met puin. Overal in de stad staan tijdelijke opvangcentra voor ontheemden. Slechts mondjesmaat kunnen inwoners hun deels verwoeste huizen weer betrekken. Veel voormalige burgers van New Orleans hebben ervoor gekozen elders in de Verenigde Staten een nieuw bestaan op te bouwen.