„Regering geeft weinig om minima”
DEN HAAG - CDA en PvdA dienden donderdag tegen de zin van minister De Geus van Sociale Zaken een motie in voor extra ondersteuning van bijstandsgezinnen met meerdere kinderen.
De Geus wil niet nu al overgaan op maatwerkondersteuning voor de grotere bijstandsgezinnen. CDA en PvdA, samen een Kamermeerderheid, drongen daar tijdens het debat over de koopkracht op aan. Ze vinden dat het kabinet met de koopkrachtmaatregelen te weinig kijkt naar de afzonderlijke situatie van de gezinnen.De Geus toonde zich gecharmeerd van de wijze waarop de gemeente Rotterdam bijstandsgezinnen met kinderen ondersteund met een kindtoeslag. Volgens de CDA-bewindsman loopt het beleid van de Rotterdamse CDA-wethouder Bolsius op een goede manier vooruit op de kabinetsplannen om de kindertoeslag per 2008 in te voeren en verdient het navolging. Maar hij wil niet, zoals CDA en PvdA vroegen, een landelijk overgangsbeleid invoeren.
De oppositiepartijen SP, GroenLinks en ChristenUnie toonden zich in het soms felle debat zeer ontevreden over de keuzes van het kabinet. Ze hadden liever gezien dat de circa 1 miljard euro meer gericht wordt ingezet. Het geld moet volgens hen terechtkomen bij de huishoudens „die het echt nodig hebben”, de minima.
Zo stelde GroenLinks-Kamerlid Van Gent dat minima worden afscheept met een fooi van 1 euro per week. Zij wil dat de 375 miljoen euro die het kabinet wil inzetten om voor alle huishoudens de energierekening met 52 euro per jaar te verlagen, alleen wordt gebruikt om lagere inkomens te steunen.
Maar volgens minister De Geus is het moeilijk specifieke groepen te bereiken en komt de lagere energierekening ook de minima ten goede. Volgens hem staat GroenLinks buiten de werklijkheid door deze maatregel af te doen als een fooi. „Voeren wij als kabinet een sociaal beleid, is het nog niet goed”, zei De Geus.
Het kabinet was op verzoek van regeringspartij VVD wel bereid om de ongeveer 170.000 directeuren-grootaandeelhouders te compenseren. Door het nieuwe zorgstelsel gaat hun premie omlaag van 6,5 naar 4,4 procent, hetzelfde percentage als zelfstandigen betalen. Volgens het kabinet hoeft deze maatregel de schatkist niets extra’s te kosten.
Volgens VVD’er Van der Sande worden directeuren-grootaandeelhouders nu ten onrechte aangemerkt als werknemer, omdat ze in dienst zijn van hun eigen bedrijf. Volgens hem zijn de circa 170.000 ondernemers vergelijkbaar met zelfstandigen.