Economie

Frans deel KPNQwest in Zweedse handen

Het Zweedse telecomconcern Telia koopt het Franse deel van het netwerk van het failliete KPNQwest voor ongeveer 3 miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van Telia maandag gezegd.

ANP
9 July 2002 10:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

Het bedrijfsonderdeel Telia IC koopt het Franse netwerk van KPNQwest om zijn eigen positie in Frankrijk en Italië (het zogeheten Viking Netwerk, waarvan Telia eigenaar is) te versterken. „We dichten zo nog wat gaten in ons Franse netwerk en dit is natuurlijk een veel goedkopere manier om dat te doen”, aldus de zegsman.

Volgens de woordvoerder zijn de besprekingen tussen Telia en de curatoren van KPNQwest enkele weken geleden begonnen. Sinds KPNQwest begin juni failliet werd verklaard, zijn de curatoren bezig het bedrijf in zijn geheel of delen ervan te verkopen. Er hebben zich diverse kandidaten aangediend, zoals KPN en het Amerikaanse telecomconcern AT&T, maar tot dusver bleven overeenkomsten uit. Door de deal met Telia is verkoop van KPNQwest als geheel van de baan.

Door de aankoop krijgt Telia onder meer de verbindingen Parijs-Lille, Parijs-Kehl (in Duitsland) en het netwerk van KPNQWest in Parijs in handen.

Ook de routes Lyon-Genève, Lille-Calais en Parijs-Lyon-Marseille-Turijn-Milaan komen in Zweedse handen, mits de huidige onderhoudsbedrijven hun werk tegen marktprijzen blijven uitvoeren. Telia wil lagere prijzen bedingen. „Sinds de onderhoudsbedrijven contracten hebben gesloten met KPNQwest is de markt ingezakt”, schetst de woordvoerder. Als er geen akkoord komt tussen Telia en de betrokken bedrijven, is het mogelijk dat Telia afziet van bovengenoemde routes.

Bij KPNQwest in Den Haag reageert netwerkdirecteur J. van der Klauw verheugd op de verkoop. Nu Telia heeft toegehapt, is de vraag of andere bedrijven volgen. Van der Klauw meldt dat er „weer biedingen lopen van allerlei partijen op delen van het netwerk.”

Nadat ongeveer veertig KPNQwest-medewerkers in het Belgische Hoeilaart vorige week het werk hadden neergelegd omdat betaling uitbleef, ligt een deel van het netwerk stil. Tot dusver houden in Den Haag ongeveer vijftig mensen -die nog wel salaris krijgen- de rest van het netwerk draaiend. „We gaan door totdat de boel is verkocht, of totdat de leveranciers niet meer meewerken.” De laatsten, onder wie KPN en energiebedrijven, zijn verenigd in de stichting Customer Support KPNQwest, die het netwerk operationeel houdt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer