„Arme landen beter af zonder overeenkomst”
DEN HAAG (ANP) - Arme landen zijn op dit moment beter af als ze niet instemmen met een overeenkomst voor een vrijere wereldhandel. Van de voorstellen die de rijke landen op tafel hebben gelegd, worden de ontwikkelingslanden niet veel wijzer. Het is daarom beter door te onderhandelen totdat een beter akkoord op tafel ligt.
Dat staat in een rapport dat de ontwikkelingsorgansiatie Oxfam donderdag naar buiten heeft gebracht. De onderhandelingen voor liberalisering van de wereldhandel begonnen vijf jaar geleden en hebben juist als doel de positie van arme landen te verbeteren.Eerder deze week bleek dat een nieuwe deadline in de onderhandelingen die eind deze maand zou verstrijken niet wordt gehaald. Een ministersbijeenkomst die in Genève stond gepland, gaat om die reden niet door. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de voortgang van de onderhandelingen, die onder de paraplu van de Wereldhandelsorganisatie WTO plaatsvinden.
De WTO-onderhandelingen draaien vooral om het wegnemen van handelsbelemmeringen in de landbouw, de dienstensector en industriegoederen. De ontwikkelingslanden willen meer mogelijkheden om hun landbouwproducten in andere landen te verkopen. De rijke landen (met name de Europese Unie en de Verenigde Staten) eisen in ruil daarvoor concessies op het gebied van diensten en niet-landbouwproducten.
De rijke landen hebben voorstellen gedaan om hun landbouwsubsidies te verminderen, maar zelfs als die worden uitgevoerd, blijft het mogelijk handelsverstorend te opereren, aldus het rapport. De eisen die zij op hun beurt stellen voor grotere markttoegang voor industrieproducten, staan een ontwikkeling van de arme landen in de weg. De geschiedenis leert dat arme landen in staat moeten zijn hun tarieven aan te passen aan veranderende omstandigheden. Op die manier is groei mogelijk. Wat er nu op tafel ligt, kan een einde maken aan die flexibiliteit, aldus Oxfam.
Westerse landen vinden dat er wel wat van de ontwikkelingslanden kan worden gevraagd, omdat veel van die landen een forse economische groei doormaken. Oxfam stelt echter dat ook in landen als India nog steeds grote armoede heerst. Deze landen zijn nog niet in staat om op alle fronten de concurrentie aan te gaan.