Binnenland

„Elke avond vechten in Amersfoort”

AMERSFOORT - „Vechtpartijen? Haast iedere avond.” De 17-jarige Murat stroopt zijn mouw op. Een groot litteken is het bewijs van zijn woorden. Boven zijn rechterwenkbrauw zit een tweede tastbare herinnering. Amersfoortse jongeren maken de stad onveilig. Een maand geleden viel daarbij voor het eerst een dode.

Jacob Hoekman
27 April 2006 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:41
AMERSFOORT – De 16 jarige Babak werd een maand geleden doodgeschoten in het centrum van Amersfoort. Foto: vrienden van het slachtoffer bij het uitvaartcentrum waar hij was opgebaard. Foto ANP
AMERSFOORT – De 16 jarige Babak werd een maand geleden doodgeschoten in het centrum van Amersfoort. Foto: vrienden van het slachtoffer bij het uitvaartcentrum waar hij was opgebaard. Foto ANP

Het bloemenmonument voor Babak, de 16-jarige jongen die op 25 maart op klaarlichte dag werd doodgeschoten, is inmiddels opgeruimd. De Kamperbinnenpoort in het centrum van Amersfoort was dagenlang het toneel van bloemen en knuffels. Aan de muur hangt nog wel een foto van Babak. ”R.I.P.” staat erbij, rest in peace.Die vrede was tijdens het leven van Babak vaak ver te zoeken. Hij was de laatste maanden van zijn leven nadrukkelijk betrokken bij ruzies om een meisje. In Amersfoort blijken er al tijden incidenten te zijn met bepaalde groepen jongeren. Zo kent Amersfoort al jarenlang een probleem met Antillianen. Zo’n 19 procent van de jonge Amersfoorters die oorspronkelijk van de Antillen komen, is voor zijn 25e jaar verdacht of verdacht geweest van het plegen van een misdrijf, zo blijkt uit een misdaadmeter. Van alle Amersfoorters is 1,2 procent afkomstig van de Antillen.

Joriskerk
„Het zijn de Antillianen tegen de Turken en de Marokkanen”, zegt de Turks-Marokkaanse Murat, die juist een spiksplinternieuwe mp3-speler uit de verpakking haalt op een bankje achter de Joriskerk. „Het is hier bijna iedere avond raak. Het gebeurt, en je springt erin.”

Van een steekpartij kijkt Murat naar eigen zeggen niet meer op. „Iemand neersteken is heel normaal, dat gebeurt hier zo vaak.” Hij wijst op de littekens boven zijn wenkbrauw en op zijn arm. „Ik ben zelf ook een paar keer gestoken.” Maar schíéten, zoals bij Babak gebeurde, dát is nieuw. „Er was hier nog nooit iemand doodgeschoten.”

Babak was geen lieverdje, volgens Murat. „Ik kende hem wel, maar niet zo goed. Eerlijk gezegd vond ik het niet zo’n leuk ventje. Met z’n handen in z’n zakken de grote jongen uithangen, dat was Babak.”

Een geschrokken indruk maken veel jongeren niet. „Er hing al even een sfeer in de lucht dat er iets zou gebeuren”, weet de 16-jarige Silvia - „zeg maar Sil, dat zeggen al mijn vrienden hier.” „Je moet hier erg goed uitkijken.”

Vriendin Nienke (16), op een scooter, heeft zelf een mes op zak. „Maar ik deel niet de eerste klap uit. Ik heb wel een mes, maar dat is alleen voor zelfverdediging.”

Meisje
Volgens Babaks vader, die eind vorige maand een emotionele toespraak hield tijdens de begrafenis van zijn zoon, was de politie al langer op de hoogte van de problemen tussen verschillende groepen jongeren.

De politie nuanceert dat. „Er waren wel sinds enkele maanden spanningen en vechtpartijtjes om een meisje”, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling, „maar van groepen die tegen elkaar vechten is geen sprake. Het zijn echt jongeren onderling.” Ook zijn de groepen volgens Aling niet etnisch bepaald, zoals jongeren in Amersfoort zeggen. „Het verhaal van Turken tegen Antillianen klopt niet, laat staan dat er iedere avond vechtpartijen zijn. Natuurlijk is het moeilijk om te zeggen wat een gevecht is en wat niet, maar als er echt grote problemen waren, zouden we dat snel genoeg horen. Ik denk dat het voor veel jongeren vooral stoer is om over te praten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer