Kerk & religie

Meer verwarring in conflict PKN/HNHK

UTRECHT - Het conflict tussen PKN en HNHK over de naam van de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk zorgt voor steeds meer verwarring. Werd woensdag in de media door de PKN gezegd dat ook de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt een brief tegemoet konden zien, nu zegt de woordvoerder van de PKN dat hij zich heeft vergist.

Kerkredactie
27 April 2006 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Tijdens het door de PKN aangespannen kort geding tegen de HNHK, dat maandag diende voor de rechtbank van Arnhem, bleken PKN en HNHK het al niet eens te zijn over de vraag waar de rechtszaak nu feitelijk over ging.Volgens de advocaten van de PKN is het allemaal heel eenvoudig en wil de PKN de HNHK binden aan de in augustus 2004 getekende naamsovereenkomst. Daarin hebben beide partijen afgesproken dat de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk de naam Hersteld Hervormde Kerk zou gaan voeren. Dat in een e-mailwisseling tussen de toenmalige scriba van de HNHK, ds. R. van Kooten, en de scriba van de PKN, dr. B. Plaisier, vóór ondertekening besproken is dat de naamswijziging ook het kerkordelijk voorgeschreven traject zou moeten ondergaan, doet aan de geldigheid van die overeenkomst volgens de PKN niets af.

De HNHK bestrijdt de lezing van de PKN. Volgens haar was de ondertekening van de naamsovereenkomst niet meer dan een principe-uitspraak en was dat ook aan dr. Plaisier meegedeeld. Het moderamen kan namelijk volgens de kerkorde niet beslissen over de naam. Dat is een zaak van de synode. Omdat de synode van de HHK in tweede lezing op 28 januari 2006 de naamswijziging definitief afwees, zeggen de advocaten van de HNHK dat het kerkverband niet meer aan de naamsovereenkomst gebonden is.

In de discussie voor de rechtbank stelden de advocaten van de HNHK eveneens dat het afwijzen van de naamswijziging door de synode alles te maken heeft met het optreden van de PKN in gescheurde gemeenten. De advocaten van de PKN noemden dit een vervuiling van de discussie, juist omdat bij het vaststellen van de naamsovereenkomst tussen beide partijen gezegd is dat de naamskwestie geregeld moest worden los van alle andere geschillen tussen beide kerken.

In de rechtszaal zeiden de advocaten van de HNHK ook niet te begrijpen waarom de PKN bijvoorbeeld de zogenaamde nieuwe vrijgemaakten niet aanklaagt voor het gebruik van de naam Gereformeerde Kerken in Nederland.

De advocaten van de PKN verklaarden vervolgens dat ook dit kerkverband een brief tegemoet kan zien over het gebruik van deze naam.

De woordvoerder van de PKN, P. Hollaar, zei gisteren in het Nederlands Dagblad dat niet alleen de nieuwe vrijgemaakten maar ook de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) een brief zouden krijgen over het feit dat zij zich officieel Gereformeerde Kerken in Nederland noemen.

„Dat was een vergissing”, aldus Hollaar donderdagmorgen. „Ik ben door het feit dat er tijdens de rechtszaak ineens ook over de vrijgemaakten werd gesproken, in verwarring geraakt. Maar het zou wel heel erg vreemd zijn een kerk aan te spreken op een naam die zij al 62 jaar voert. Dat was absoluut niet onze bedoeling.”

De Arnhemse rechter doet op 15 mei uitspraak in het kort geding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer