Binnenland

Ziekenhuis Enschede werft Duits personeel

Het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede begint in Duitsland een wervingscampagne voor nieuwe verpleegkundigen, omdat het met een personeelstekort kampt.

Regioredactie
9 July 2002 09:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

Het Twentse hospitaal hoopt binnen afzienbare tijd dertig vacatures te vervullen met vakmensen uit het buurland. Het gaat met name om personeel voor de afdelingen neurologie, de longafdeling en assistenten voor de operatiekamers.

Het MST ondertekende maandag een samenwerkingsovereenkomst met de Brinkhofgruppe Europe Jobservice. Deze instantie zorgt voor de personeelswerving en een cursus Nederlands. Wanneer de nieuwe werknemers dat willen, krijgen ze hulp bij het zoeken naar een woning en kunnen ze een inburgeringcursus volgen. De nieuwe Duitse collega’s kunnen gewoon in hun geboorteland blijven wonen.

Het MST heeft zelf bovendien een speciaal programma opgezet om de nieuwe werknemers zo goed mogelijk te verwelkomen. De eerste verpleegkundigen gaan naar verwachting over vijf maanden aan het werk.

Door personeelsgebrek heeft het MST eind vorig jaar twee operatiekamers moeten sluiten. „Het gaat om ongeveer 15 procent van de totale capaciteit”, zegt voorzitter H. Bijker van de raad van bestuur. Het ziekenhuis krijgt binnenkort ook een hartcentrum, dat in 2004 in gebruik wordt genomen. „We hebben daar ongeveer 450 werknemers voor nodig. Ook bij het vervullen van deze vacatures zullen we de blik op Duitsland richten.”

Het Medisch Spectrum Twente zegt een populaire werkgever te zijn voor medisch personeel uit Duitsland. De goede arbeidsvoorwaarden en de goede sfeer binnen het ziekenhuis zouden redenen voor Duitse verpleegkundigen en operatieassistenten zijn om te kiezen voor het MST.

Het aantrekken van medische personeel uit het buitenland is niet nieuw. In diverse Nederlandse ziekenhuizen werken mensen uit verscheidene Europese landen. Maar ook landen buiten Europa leveren verpleegkundig personeel aan Nederlandse hospitalen. Zo zijn er ziekenhuizen die mensen hebben geworven in de Filipijnen en in Zuid-Afrika. Voor die werknemers gelden overigens strenge voorwaarden. Zo mogen ze bijvoorbeeld maar een beperkte tijd in Nederland blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer